Erişilebilirlik

ABD 11 Eylül'ü Anıyor - 2004-09-10


New York’taki Dünya Ticaret Merkezi ve Washington'daki Savunma Bakanlığına düzenlenen ve yaklaşık üç bin kişinin ölümüne neden olan 11 Eylül 2001 terör saldırılarının üstünden üç yıl geçti.

Saldırıda ölenler için anma törenleri yapılıyor. Saldırının üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, Amerikalılarda terör korkusu sürüyor.

Aradan geçen bu süre içinde dünyanın değişik bölgelerinden gelen insanlar, New York'taki Sıfır Noktası’nı uluslar arası bir ziyaret alanına çevirdi.

İki bin 792 kişinin düzenlenen saldırılarda öldüğü İkiz Kuleler’de aslında zemindeki büyük boşluk dışında görülecek fazla bir şey yok.

Yeni bir bina yapılıyor ve yeni bir ulaşım merkezi hizmete girdi. Ancak iki gökdelenin yerine yapılacak olan Özgürlük Kulesi ile kurbanlar için yapılacak anıtın çalışmalarına henüz başlanmadı.

Ancak yine de ziyaretçiler akın akın geliyor. Bazıları fotoğraf çekiyor veya kamerayla görüntü alıyor. Bazıları 11 Eylül’ü anlatan plaketleri okuyor. Bir çoğu ise sessizce durup etrafa bakıyor.

Bir çok New Yorklu ise bir zamanlar İkiz Kulelerin bulunduğu yerin turistik bir mekan olması düşüncesine tepkiyle yaklaşıyor. Ancak turizm yetkilileri aşağı Manhattan’daki bölgeye yapılan gezilerin New York turizminin bir parçası haline geldiğini belirtiyor.

Üç yıl önceki 11 Eylül saldırılarından sonra yapılacak ilk başkanlık seçiminde en fazla tartışılan konular arasında Amerika’nın güvenliğini sağlamak, teröre karşı savaş ve Irak’taki askeri operasyonlar öne çıkıyor.

Yaşanan saldırılar bir çok alanda olduğu gibi, bir önceki seçimde ekonomik kaygıları diğer konuların önüne koyan seçmenlerin önceliklerini de değiştirdi.

Kasım ayındaki seçimlere iki aydan az bir süre ala hem Başkan Bush hem de rakibi John Kerry neredeyse bütün konuşmalarında teröre karşı savaş konusu ile Irak’ta süren çatışmalara değiniyor.

Bush’un başkanlık döneminin en önemli anı hiç kuşkusuz 11 Eylül saldırılarıydı ve Bush Amerika’yı hala süren terör tehlikesinden koruma konusunu her gün düşündüğünü belirtiyor.

USA Today gazetesi ile kamuoyu araştırma şirketi Gallup’un yaptığı halk yoklamasına göre seçmenler bu yılki başkanlık seçiminde teröre karşı savaş ile ekonomiyi en önemli başlıklar olarak görüyor. Üçüncü sırada ise Irak yer alıyor.

Saldırıda ölenler için anma törenleri yapılıyor. Saldırının üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, Amerikalılarda terör korkusu sürüyor. Başkan Bush 11 Eylül saldırılarından çıkardığı derslerin Bağdat’taki Saddam Hüseyin rejimine karşı savaş kararı almasında etkili olduğunu ifade ediyor.

Demokrat parti başkan adayı John Kerry’nin Bush yönetimine yönelttiği eleştiriler ise Irak’ta hala devam eden şiddet eylemleri konusunda yoğunlaşıyor.

Rol Call dergisine politika yazıları yazan ve bu yılki başkanlık seçiminde Amerika’nın Sesi’ne analizler yapan Stuart Rothenberg, Amerikalıların büyük bir kısmının oy verirken adayların teröre karşı savaş ve Irak’taki çatışmalarla ilgili görüşlerini değerlendirerek karar vereceğini söylüyor:

Amerikalı yetkililer 2 Kasım seçiminden önce Amerika’da yeni bir terör saldırısı yaşanabileceği konusunda istihbarat bilgisi olduğu yönünde defalarca uyarılarda bulundu.

Uzmanlara göre seçim günü Amerikalıların kime oy vereceğini büyük ölçüde yaşanabilecek saldırılarla ilgili kaygılar belirleyecek.

XS
SM
MD
LG