Erişilebilirlik

'11 Eylül'ün Canlı Tanığı Olmak' - 2004-09-10


Hani filmlerde olur ya bazen, oyuncu görmemesi gereken birşey görür ve o gördüğü şeyle ilgili olaylar onu filmin sonuna kadar takip eder. İşte 11 Eylül’ün canlı tanığı olmak biraz öyle birşey. Tarihi bir sorumluluk... Nereye giderseniz gidin sizi takip eden birşey.

Güneşli güzel bir sonbahar sabahında İkiz Kuleler’den 500 metre ilerideki iş yerime gidereken dünyadaki en büyük terör olayıyla karşılacağımı elbette bilemezdim. Üç saat içinde binlerce insanın ölümüne, kulelerin yıkılışına, bir şehirin ve dünyanın tüm dengelerinin değişmesine tanıklık etmek çok zor bir iş.

Her 11 Eylül’de etrafımdakiler soruyorlar 'neler hissettin o gün' diye. Açıkçası bu sorunun bir tek yanıtı yok.

Yaşadıklarımı o gece günceme düştüğüm nottan daha iyi hiç birşey anlatamaz diyerek hep aynı satırları okuyorum onlara:

"Gözlerimin önünde binlerce kişi çaresiz. Binaların içinden öylece bakıyorlar. Bazıları bize pencerlerden el kol sallarken, biraz sonra uçuşan kağıtlar gibi kendilerini bırakıveriyorlar boşluklardan. Bazılarıysa son ana kadar bekliyorlar bir umut ve iskambil kağıtları gibi yıkılan binaların altında kalıveriyorlar. Dışarı çıktığımda ayın yüzeyini andırıyor her yer. Dizlerime kadar toz... Uyumayan şehir New York’un üstüne ölü toprağı serpilmiş. Sokaklar bomboş! İlk defa bu şehirde yalnız olmaktan mutluyum. Ailemin buralardan çok uzakta olduğunu bilmek rahatlatıyor beni!"

O gece New Jersey’de oturan bir arkadaşım aradı. Her sabah tıklım tıklım dolan ve akşamları da bomboş kalan otoparkta hala hala yüzlerce arabanın olduğunu söyledi. İçim bir tuhaf oldu. 11 Eylül’ün bazı canlı tanıkları benim kadar şanslı değillerdi. Onlar o gece eve dönemediler.

Bunu hissettikten sonra anlattıklarımın sadece gördüklerim olduğunu anladım… Hissettiklerimi hiçbir zaman tam olarak dillendirebilmem mümkün değil…

*** *** ***

CNN-Gallup araştımasına göre Amerikan halkının yüzde 43’ü terör sonucu ölmekten korkuyor. Yüzde 52’si 11 Eylül’den sonra ABD’de hayatın değiştiği görüşünde.

İstatistikler Amerikalıların 11 Eylül’ün korkularını silemediklerini gösteriyor.

İstatistiklere gerek yok…

Ben kendimden biliyorum. Hala daha bir uçağın bir binaya yakın geçtiğini görünce irkiliyorum.

Derin iç yaralanmaları yaratan, 11 Eylül’ün New York’lular üzerine yaptığı etkiler nitekim hala araştırılıyor. Yıllarca da araştırılacak gibi gözüküyor. Çıkan araştırma sonuçları gösteriyor ki 'insanlar tabiat anadan gelen bir felekati daha kolay kabullenip, güçlenerek yaşama devam ederlerken, insandan insana gelen bir kötülüğü unutamıyorlar, affedemiyorlar. Yaşama karşı kırgınlaşıyorlar.' Bu kırgınlık zaman içerisinde ister istemez onulmaz korkulara dönüştü.

*** *** ***

Her 11 Eylül haftası binlerce insan Sıfır Noktasında bir araya gelince garip duygular yine ayaklanıyor. Özellikle de yakınlarını kaybedenlerin yanı sıra etrafına şaşkın şaşkın bakan turistleri görünce. Kamuoyu araştırmaları tıpkı benim gibi diğer New York’luların da kulelerin olduğu yerin turistik bir mekan olması düşüncesine çok tepkililer. Ancak yetkililer Sıfır Noktası'nın artık New York turizminin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söylüyorlar...

11 Eylül’ün üçüncü yılda yine hissettklerimi anlatmam mümkün değil. O yüzden anlatmaya çalışmayacağım bile ancak artık şunu biliyorum ki; tıpkı o oyuncunun görmemesi gereken şeyi gördüğü filmler gibi her zaman beni takip edecek Sıfır Noktası'nın canlı tanığı olmak...

XS
SM
MD
LG