Erişilebilirlik

Verheugen Türkiye'yi Teftişte - 2004-09-06


Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Gunther Verheugen komisyonun Türkiye hakkında Ekim ayında vereceği tarihi rapor öncesi, son izlenimlerini edinmek amacıyla Türkiye’de.

Verheugen dört günlük Türkiye ziyaretinin ilk durağı olan Ankara’ya gelişinde, Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, ziyaretinin şimdiki göreviyle Türkiye'ye son ziyareti olduğuna dikkat çekerek, temaslarının, ilerleme raporu öncesinde yapılıyor olması açısından çok önemli olduğunu söyledi ve Türkiye'ye öğrenmek, dinlemek ve ilk elden bilgi edinmek için geldiğini belirtti.

Portekizli Jose Manuel Barroso başkanlığında kurulan ve görevi 1 Kasım'da devralacak olan yeni Avrupa Komisyonu'nda Verheugen, komisyon başkan yardımcısı olurken, genişlemeden sorumlu üyeliğe, Finlandiyalı Olli Rehn getirilecek.

Gunther Verheugen Ankara’daki temasları çerçevesinde bu sabah Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileriyle çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Verheugen kahvaltının ardından ise Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le görüştü, görüşme sonrasında yapılan ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Gül, Verheugen’in ziyaretinin önemine dikkat çekti ve görüşmede 1999 yılından bu yana reformlarla gelişen durumu değerlendirdiklerini söyledi. Gunther Verheugen ise Türkiye açısından kritik bir zamana gelindiğine ve Aralık ayında alınacak kararda erteleme olmaması gerektiğine dikkat çekti. Verheugen, Ekim ayında yayımlanacak ilerleme raporunun adil ve tarafsız olacağını vurgularken, Türkiye’nin müzakerelere başlaması için yeni bir şartın söz konusu olmadığını söyledi.

Verheugen bugün Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da yapacağı görüşmenin ardından Diyarbakır, İzmir ve İstanbul’da da görüşmeler yapacak. Verheugen’in ziyareti sırasında Diyarbakır’ı da ziyaret edecek olması, Komisyon’un özellikle reformların Güneydoğu Anadolu bölgesindeki durumunu görmek istemesi seklinde yorumlanıyor.

Diyarbakır’daki temaslarının ardından İzmir’e geçecek olan Verheugen’in daha sonra İstanbul’a gitmesi ve İstanbul’da din özgürlüğü alanındaki gelişmeler ve sorunlar konusunda Ortodoks, Ermeni, Süryani ve Yahudi din adamlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor. Verheugen’in Perşembe günü öğle saatlerinde Türkiye’den ayrılması öngörülüyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Verheugen’le yaptıkları ortak basın toplantısının sonunda Irak’ta iki gün önce kaçırılan Türk TIR şoförü Mithat Çivi’nin serbest bırakıldığını duyurdu.

XS
SM
MD
LG