Erişilebilirlik

Saddam Hüseyin'in 'Sağ Kolu' Yakalandı mı? - 2004-09-05


Amerika destekli Irak askerleri, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in en üst düzey yardımcılarından İzzet İbrahim el-Duri olduğuna inanılan bir kişinin yakalandığı açıklandı.

Irak Savunma Bakanlığı sözcüsü, El-Duri'nin ülkenin kuzeyinde Tikrit’te bir klinikte tedavi olduğu sırada yakalandığını söyledi.

Operasyon sırasında çıkan çatışmada yaklaşık 70 silahlı militanın öldürüldüğü, El-Duri’nin 80 kadar destekçisinin de tutuklandığı kaydedildi.

Iraklı bir yetkili, El Duri'nin lösemi hastalığına yakalandığını ve bu nedenle klinikte olduğuna inandıklarını da söyledi.

Amerikan ordu sözcüsü, İzzet İbrahim el-Duri'nin Amerikalı askerlerin gözetiminde olduğu iddiasını reddetti ve Irak birliklerinin Saddam Hüseyin'in en üst düzey yardımcısını yakaladığına dair haberleri teyit edemeyeceklerini bildirdi.

Irak yönetimi, yakalanan kişiden kan örneği alındığını ve El Duri olup-olmadığını belirleyebilmek için bazı testler yaptıklarını belirtti.

62 yaşındaki El-Duri, Amerika’nın arananlar listesinin üst sıralarındaydı ve Amerikan ordusu tarafından Baas rejiminin en önemli liderlerinden birisi olarak kabul ediliyordu.

Amerika, çoğu ele geçirilen 55 kişilik en çok arananlar listesinin 6’ıncı sırasında bulunan El Duri'nin, direnişin lideri olduğunu ileri sürüyor.

Direnişçi gruplara maddî destek sağladığı belirtilen el-Duri'nin yakalanması için 10 milyon dolarlık ödül konulmuştu.

Öte yandan Irak Devlet bakanı Kasım Davud, devrik lider Saddam Hüseyin’le yardımcılarının davasının önümüzdeki haftalarda başlayacağını bildirdi.

Davud, davanın Irak mahkemelerinde görüleceğini söyledi ve bu sürece Amerikalılar’ın dahil olmayacağını kaydetti.

Haziran ayındaki ön duruşmasında Saddam Hüseyin, siyasi liderleri öldürme, 1988 yılında Kürtlere karşı kimyasal gaz kullanma ve 1990 yılında Kuveyt’in haksız işgali dahil yedi ayrı konuda suçlanmıştı.

XS
SM
MD
LG