Erişilebilirlik

Putin: 'Şantaja Boyun Eğmeyeceğiz' - 2004-09-04


Rusya’nın Kuzey Osetya Cumhuriyeti'nin Beslan kentinde bir okulda girişilen terör eyleminde ölenlerin sayısı 394'e ulaştı.

Kuzey Osetya İçişleri Bakanı Kazbek Dzantiyev görevinden istifa etti. Rus İtar-TASS haber ajansına göre, Dzantiyev, "Beslan'da olanlardan sonra görevde kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise baskından sağ kurtulanları ziyaret etti. Halka televizyondan hitap eden Putin, rehine eylemini tüm ülkeye karşı bir meydan okuma olarak niteledi.

Rusya'nın korunması için daha fazla çaba harcanacağını vurgulayan Putin, "Şantaja boyun eğmeyeceğiz. Aksi halde ülke kanlı etnik çatışmaların içine sürüklenir" dedi. Putin, rehine krizinden sonra daha güçlü güvenlik önlemleri alma sözü verdi.

Putin, konuşmasında Rusya’nın kabuledilemez bir “zayıflık “gösterdiğini çünkü ülke ve dünyanın karşı karşıya olduğu terörizm tehlikesinin karmaşık yapısını anlayamadığını belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı Çeçenistan dahil tüm Kuzey Kafkasya'da Moskova’nın kontrolü arttıracağını da vurguladı.

Çarşamba günü başlayan ve Cuma günü sona eren rehine krizinin meydana geldiği Beslan kentinde hastanedeki yaralıları ziyaret eden Putin, Cuma günkü çatışmanın Rus birlikleri tarafından planlanmış ve başlatılmış olmadığını söyledi.

Putin Beslan'da yerel yöneticilerle yaptığı ve devlet televizyonundan yayınlanan toplantıda "Bütün Rusya sizinle birlikte yas tutuyor" dedi.

Putin, ayrıca okul baskınıyla ilgili tüm suçluların yakalanması için Kuzey Osetya sınırlarının kapatılmasını emretti. Rus lider, baskının, Kuzey Kafkasya'da etnik çatışmalara neden olmasının engellenmesi konusunda da uyarıda bulundu.

Okul binasında rehineleri kurtarmak ve işgalcileri ele geçirmek için Rus güçlerinin düzenlediği operasyon ve çıkan çatışmada ölenlerin sayısının 394'e ulaştığı bildirildi. Ölenlerin büyük bölümü çocuklar. Yetkililer yaralı sayısının ise 500'ün üzerinde olduğunu bildiriyor. 200'den fazla kişi de hala kayıp.

Haberlerde, ölenler arasında çocukların yanısıra rehineleri kurtarmaya çalışan güvenlik görevlileri, öğretmenler ve aile üyelerinin bulunduğu belirtildi.

Okulun spor salonunda rehin tutulan çocuklar bir bombanın yanlışlıkla patladığını ve ardından bazı insanların okuldan kaçmaya başladığını anlattı.

Çocukların anlatımına göre, militanların kaçanlara ateş açması üzerine Rus askerleri de ateşle karşılık verdi ve daha sonra binaya baskın düzenledi.

25’ten fazla eylemcinin öldürüldüğünü açıklayan yetkililer, teröristlerin bir kısmının da kaçmış olabileceğini belirtti. Yetkililere göre eylemcilerin 10'u yabancılardan oluşuyordu ve bunların büyük bir kısmı da Araptı. Ancak bu bilgi henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

En az ikisi kadın olan ağır silahlı militanların yaklaşık on yıldır savaşın sürdüğü, komşu Çeçenistan’daki Rus birliklerinin çekilmesi dışında tam olarak ne talep ettiği anlaşılmadı.

Rusya’daki en kanlı terör eyleminin ardından cevap bekleyen sorulardan biri, militanların nasıl olup da Rus özel birlikleriyle saatlerce çatışmaya yetecek kadar çok silahı yanlarında taşıyabildiği.

Bir güvenlik yetkilisinin militanların okuldaki onarım çalışması sırasında haftalar boyunca silahları binaya taşıdığını söylediği belirtiliyor.

Yerel yönetimde üst düzey bir görevde bulunan Lev Dzugaev güvenlik görevlilerinin bunun nasıl gerçekleşmiş olabileceğini, okul bölgesine bu kadar çok silahın nasıl sokulmuş olabileceğini araştırdığını söyledi.

Çeçenistan'a komşu Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Ancak Rus güvenlik yetkilileri, saldırıyı düzenleyen grubun liderinin, Çeçenistan'da Rus kuvvetlerine karşı direniş hareketinin lideri Şamil Başayev'le bağlantısı olduğuna inanıyor.

Beyaz Saray: "Barbarca Bir Terör Eylemi"

Washington'da Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yaşananlar 'barbarca bir terör eylemi' olarak tanımlandı ve Amerika'nın Rusya'nın yanında yeraldığı vurgulandı.

Başkan Bush da, eylemin, teröristlerin dünyadaki medeni insanları tehdit etmek için ne kadar ileri gidebileceklerinin zalim bir hatırlatması olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları ise, silahlı kişilerin kadın ve çocukları rehin almakla, Çeçenistan'ın bağımsızlık davasına zarar verdiklerini bildirdi.

XS
SM
MD
LG