Erişilebilirlik

AB'den İsrail'e Suriye Eleştirisi - 2004-09-03


Avrupa Birliği’nin Dış Politikadan Sorumlu yetkilisi Javier Solona, Filistinli saldırganların düzenlediği çifte saldırı sonrasında İsrail’in Suriye’yi tehdit eden açıklamasını eleştirdi.

Avrupalı yetkili, diğer ülkelere saldırı tehditlerinin zaten son derece karmaşık bir durumda olan Ortadoğu’daki durumu daha da kötüleştireceğini bildirdi.

İsrail, Hamas’ın üstlendiği saldırı sonrasında Suriye’yi sorumlu tutmuştu. Bu arada Avrupa Birliği’nin eleştiri oklarından İran da payını aldı. Birliğin dönem başkanlığını yürüten Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot Tahran’ın nükleer programlarından kaygı duyduklarını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da İran’ın faaliyetlerinden üzüntü duyduğunu kaydetti.

İngiliz bakan, Hollandalı meslektaşıyla bu açıklamayı yaparken, Avrupa Birliği Komisyonu, Sellafield Nükleer santralini denetimlere tam açmadığı gerekçesiyle İngiltere’yi dava etti. Komisyon Mart ayında İngiltere’yi radyasyonlu yakıt depolanan bir havuza tam giriş izin vermesi konusunda uyarmıştı. Geçmişte sorunlar yaşanan 30 yıllık santral, çevreci grupları kaygılandırıyor. Avrupa Adalet Divanı’nda açılan dava türünün ilk örneği.

XS
SM
MD
LG