Erişilebilirlik

Bush Kurultayda Perşembe Akşamı Konuşacak - 2004-09-01


New York’ta başlayan Cumhuriyetçi Parti Büyük Kurultayında, George Bush, ikinci dönemi için başkanlığa resmen aday gösterilecek. Bush adaylığı kabul konuşmasını Perşembe akşamı yapacak. Kurultay için binlerce delege, gazeteci ve protestocu New York’ta toplandı. Başkan Bush ve kampanya çalışanları, kurultayın kamuoyunda destek artışına yol açmasını umuyor.

Başkan Bush’un, gelecek Perşembe günü kurultayda yapacağı adaylığı kabul konuşması, ikinci kez başkan olmayı neden hak ettiğini Amerikan kamu oyuna açıklaması için önemli bir fırsat oluşturacak. Aslında Bush, aylardır bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor:

“Ülkemizin ilerlemesini sürdürmek için daha yapacağımız çok şey var. Bu nedenle oylarınızı istiyorum. İstihdam yaratmak, okullarımızın kalitesini arttırmak, terörle mücadele etmek ve barışı yaymak için, daha yapmamız gereken çok şey var. Amerikan halkı adına çok şey başardık, ve daha fazlasını yapmalıyız.”

Geçen ay, Boston’da yapılan Demokrat Parti Kurultayı gibi, Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nda da heyecan verici bir gelişme beklenmiyor. Cumhuriyetçiler, kurultay sırasında Başkan Bush’un son dört yıla yakın bir süredir, terörle mücadelede liderlik ettiğini ve vergi kesintileriyle Amerikan halkını rahatlattığını vurgulayacak.

Bunun yanısıra, Cumhuriyetçi Parti Başkanı Ed Gillespie, kurultay boyunca “gelecek” üzerinde duracaklarını ve bu şekilde kendilerini Demokratlardan ayırt edeceklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Önümüzdeki dört yılda neler yapacağımızı anlatacağız. Başkanın başarılarını anlatacağız. Demokratlar, Kurultaylarında Senatör Kerry’nin geçmişte neler yaptığına değinmediler. Biz, Başkanın icraatını ve gelecekte uygulayacağı politikaları anlatacağız.”

Cumhuriyetçi lider, kurultayda, “güvenli bir dünya oluşturma ve geleceği ümitle bakan bir Amerika yaratma” temalarına ağırlık vereceklerini söylüyor.

Cumhuriyetçiler parti kurultayına başlarken Başkan Bush’un Demokrat rakibi Senatör John Kerry, eleştirilerini sürdürüyor. Kerry son günlerde yaptığı bir konuşmada şöyle diyordu:

“Cumhuriyetçiler New York’a geldiğinde, söylediklerini dünya dinleyecek. Ancak, sözler, sloganlar ve kişisel sataşmalar, şu ana kadar ne yaptıklarını ve ne yapmadıklarını saklayamaz. Gerçeklerin üstünü birkaç sloganla örtemezsiniz. Amerikan halkını kandırarak, Amerika’nın liderliğini yapamazsınız.”

Amerika’da Başkan adayları bir zamanlar parti kurultaylarında seçilirdi. Ancak, 1960’lı yıllardan itibaren, eyaletlerde düzenlenen önseçimler, başkan adaylarının belirlenmesinde daha büyük bir rol oynamaya başladı. Neticede, parti kurultaylarının rolü, 50 – 60 yıl öncesine oranla çok farklı. Washington’da bulunan Amerikan Üniversitesinde Başkanlık Tarihi uzmanı olan Allan Lichtman, şöyle konuşuyor:

“Başkan adaylarını artık kurultaylar belirlemiyor. Günümüzün kurultaylarında partinin tüzüğü ve siyasi programı onaylanıyor. Dört yılda bir yapılan kurultayların en önemli rolü ise, kampanyaya canlılık getirmek oluyor. Seçim kampanyası kurultaylarla resmen başlıyor, ve eğer başarılı bir şekilde yapılırsa kurultay, partinin başkan adayına kamuoyu yoklamalarında, geçici bir dönem için bile olsa, destek artışı sağlıyor.”

Bu yıl, Demokrat Başkan adayı John Kerry Boston’daki kurultaydan sonra pek kayda değer bir destek artışı sağlayamadı. Siyaset uzmanları, Başkan Bush’un da kendi kurultayı sonrasında fazla bir destek artışı görmesini beklemiyor, çünkü, Amerikan seçmenlerinin büyük çoğunluğu kime oy verecekleri konusunda kararını zaten vermiş durumda.

XS
SM
MD
LG