Erişilebilirlik

Irak Geçici Meclisi Göreve Başladı - 2004-09-01


Irak geçici meclisi üyeleri Bağdat’ta ant içerek göreve başladı. 100 kişilik meclisin başkanlığına Kürt politikacı Fuat Masum seçildi.

Tören sırasında Yeşil Bölge'ye atılan havan mermileri bir Iraklı’nın ölümüne yol açtı.

Başkentin Şiilerin oturduğu Sadr semtinde ise ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. Nedeni ise hükümetin, Şii militanların Amerikan birliklerinin bölgeden çekilme talebini reddetmesi.

Bu arada Musul’da bir hükümet binasına atılan havan mermisi bir polisin ölümüne 17 kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Havan topu sesleri arasında and içerek görevine başlayan 100 kişilik geçici meclis, gelecek yıl başındaki seçimlere kadar geçici hükümet üzerinde denetim görevi yapacak.

Üyeleri geçen ay bin delegenin katıldığı konferansta seçilen mecliste ülkedeki tüm etnik ve dini gruplar nüfusları oranında temsil ediliyor. Üyelerin 64’ü Arap, 24’ü Kürt, 6’sı Türkmen diğerleri ise Keldani ve Süryani.

Meclis başkanlığına Celal Talabani’nin Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği liderlerinden Fuat Masum seçildi. Masum törende yaptığı konuşmada Başbakan İyad Allavi’nin mesajını da okudu. Başbakan, mesajında, hükümetin ülkede kanunsuzluğa son vereceğini belirtiyor, meclis üyelerine yeni görevlerinde başarılar diliyor.

Meclis üçte iki çoğunlukla hükümet kararlarını veto yetkisine sahip. Buna rağmen meclisin göstermelik olduğunu ileri sürenler var. Yunadim Kanna adlı bir üye, eleştiriler haklı da olsa meclisin Arap parlamentolarının çoğundan daha meşru olduğunu söyledi. Yunadim Kanna, Arap ve Müslüman ülkelerin çoğunun başında iktidarı darbeyle ele geçirmiş liderlerin bulunduğuna dikkati çekti ve meclisin bunların hepsinden daha temsili ve demokratik olduğunu vurguladı.

Meclis toplantısı sırasında, Bağdat bir dizi havan topu saldırısına hedef oldu. Törenin yapıldığı yerin yakınına düşen mermilerden biri bir Iraklının ölümüne sebep oldu.

Nepal Rehine Katliamını Kınadı, Halk Cami Yaktı

Bu arada Nepal hükümeti Irak’ta kaçırılan 12 vatandaşının öldürülmesini barbarlık olarak niteledi. Dışişleri Bakanlığı açıklamada, “masum sivillerin, serbest bırakılmaları için herhangi bir koşul talep edilmeden öldürülmesi, insanlığın en asgari ölçütlerine bile sığmaz” deniliyor.

Hükümet vahşeti kınarken başkent Katmandu’da galeyana gelen halk bir camiyi yaktı. Hükümeti rehinelerin kurtarılması için gerekli çabayı göstermemekle suçlayan göstericiler, daha sonra Katar havayolu şirketinin bürosunu basarak içindeki eşyaları talan etti. Öldürülen rehinelerden birinin yakını, hükümetin Nepal vatandaşlarının Irak’a çalışmaya gitmeye izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Olayların büyümesi ve göstericilerin Çalışma Bakanlığı binasıyla yurtdışına işçi gönderen aracı şirketlerin bürolarını taşlamaya başlaması üzerine hükümet sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Kamyon Şoförü Rehineler Serbest

Irak’ta direnişçiler tarafından kaçırılan 7 kamyon şoförü serbest bırakıldı.

Altı haftadır rehine tutulduktan sonra serbest bırakılan Kenya, Hindistan ve Mısır uyruklu şoförler Kuveyt’e vardı.

Tikrit-Musul yolu üzerinde kaçırılan Türk kamyon şoförü Tahsin Abdurrahman Top da, çalıştığı şirketin Irak’taki faaliyetlerine son vermesi üzerine, bugün serbest bırakıldı.

Bu arada Paris hükümeti kaçırılan iki gazeteciyi kurtarmak için başlattığı diplomatik girişimleri sürdürüyor.

Vatikan Lideri Papa John Paul de bugün yayınladığı bir mesajla gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Hamas ve Hizbullah örgütleri de iki rehinenin salıverilmesi çağrısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG