Erişilebilirlik

Moskova'daki Patlamada 10 Kişi Öldü - 2004-08-31


Moskova’da bir metro istasyonu yakınında meydana gelen patlamada en az 10 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis, kadın olduğunu bildirdiği bir intihar bombacısının istasyon yakınında üzerindeki bombaları patlattığını açıkladı. Olayda 51 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Patlama nedeniyle çevredeki otomobiller alev aldı. Amerika'nın Sesi Moskova Muhabiri'nin bildirdiğine göre, olaydan sonra televizyonlarda, görgü tanıklarını, olay hakkında bilgi vermek üzere polisi telefonla aramaya çağıran duyurular yayınlandı.

Patlamanın şiddetinden çevre binalardaki evlerin camlarının kırıldığı belirtildi.

Moskova'daki patlama, iki Rus yolcu uçağının birkaç dakika arayla düşmesi sonucu toplam 90 kişinin ölmesinden tam bir hafta sonra meydana geldi. Rus yetkililer, ellerindeki kanıtlara dayanak, uçakların yine kadın olduğunu bildirdikleri iki Çeçen intihar bombacısı tarafından düşürüldüğünü tahmin ediyor.

Kendini İslambuli Tugayları diye adlandıran bir radikal Müslüman grup da uçakları kendisinin düşürdüğünü ve bu eyleme, Çeçen direnişçiler adına giriştiğini bildirdi.

Rus kuvvetleri Çeçen Cumhuriyetinde son 10 yıldır aralıklı olarak ayrılıkçılarla çarpışıyor.

Pazar günü Çeçenistan'da yapılan tartışmalı devlet başkanlığı seçimini Moskova'nın desteklediği Ali Alkanov kazandı. Alkanov, yine Moskova tarafından desteklenen ve Mayıs ayında bombalı saldırıda öldürülen Ahmed Kadirov'un yerine seçildi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ayrılıkçı Çeçenlerin bağımsızlık talebi üzerinde görüşme yapmayı reddediyor ve Çeçenistan'daki durumu, uluslararası terörizme karşı savaşın bir parçası olarak niteliyor.

XS
SM
MD
LG