Erişilebilirlik

New York'ta Önlemler ve Gösteriler - 2004-08-28


Yaklaşan Cumhuriyetçi Parti Kurultayı sırasında New York kentini korumak amacıyla polis, yeni alınan zırhlı araçlarla devriye geziyor ve teknolojinin son ürünü olan aygıtları kullanmaya hazırlanıyor. Binlerce delege Başkan Bush’u seçimlerde resmen aday ilan etmek için Manhattan’da toplandığı sırada on binlerce kişi de yoğun güvenlik önlemleri arasında protesto gösterileri yapacak. Yetkililer ise terörist saldırı tehlikesine karşı hazırlık yapıyor. Güvenlik yetkilileri 18 aydır süren hazırlıkları sırasında bütün ihtimalleri göz önünde tutuyor.

Kimyasal saldırı, şiddet hareketine dönüşebilecek protestolar, havadan gelebilecek saldırılar... Federal, eyalet ve yerel düzeydeki birçok kurum bütün bu ihtimallere karşı yoğun bir hazırlık içinde. Hazırlıkların tek amacı Pazartesi günü başlayacak Cumhuriyetçi Parti kurultayı için New York’a gelecek binlerce partiliye en üst düzeyde koruma sağlamak.

Polisin kullanacağı bazı araçlar oldukça büyük... Bunlardan biri de New York Emniyet Müdürlüğünün yeni zırhlı araçları. Tekerlekli modern bir tanka benzeyen bu yeni sekiz kişilik bir polis timini doğrudan tehlikenin ortasına taşıyabilecek bir biçimde tasarlanmış.

Arama ve izleme amacıyla kullanılacak diğer araçlar ise oldukça hassas ve çok daha küçük. Bunlar arasında küçük plastik bir tabağa benzeyen, madeni para büyüklüğünde kırılmaz bir kapağı olan bir alet dikkat çekiyor. Kimyasal maddelerle mücadele alanında uzman olan Walter Schlichting bu aletin havadan bırakılan sinir gazlarını ölçen hassas bir test aracı olduğunu söylüyor: "İçine su koyuyorsunuz, yaklaşık iki dakika havada sallıyorsunuz sonra kırıyorsunuz. İçine bir damla su damlatıp iki dakika daha bekliyorsunuz. Kapağı açtığınızda gördüğünüz renk yeşilse, sorun yok demektir. Kırmızımtırak bir rengi varsa, bu havada bir çeşit sinir gazı olduğu anlamına gelir.”

Bir başka yenilik de federal hükümete bağlı güvenlik kuruluşlarından Federal Koruma Servisi’nin kurduğu bir kamera sistemi. New York’taki Cumhuriyetçi Parti kurultayı sırasında yaklaşık 200 görevlinin, minik kamera taşıyan miğfer giydiği görülecek. Bu kameraların çektiği görüntüler mobil bir kumanda birimine aktarılacak ve bir kontrol ekibi görevlilerle eş zamanlı olarak onların gördüğü her şeyi görebilecek.

Bölgedeki komuta görevlileri de ellerindeki kablosuz ve farklı bakış açılarına göre ayarlanabilen cihazlarla görüntüleri izleyebilecek. Toplanan bütün güvenlik bilgileri, günde 24 saat çalışan “emniyet birimleri arası kontrol merkezi”ne gönderilecek.

FBI, Sahil Muhafaza, Ulaşım Güvenliği Dairesi ve Federal Kriz Masası gibi birçok ulusal emniyet kurumunun yanı sıra eyalet ve yerel yönetim düzeyindeki yetkililerin de dahil olduğu bu çalışmalar Gizli Servis tarafından denetleniyor.

Amerika İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, güvenlikle ilgili hazırlıklarda bütün ayrıntıları gözönünde tuttuklarını belirtiyor:

"Doğal olarak güvenlik operasyonlarının hassas yapısı gereğince bu ayrıntıların bir çoğu gizli kalacak. Ancak New Yorklular ve Kurultaya katılacak olanlar şunu bilmeli ki, kurultay alanının korunması, havadan güvenliğin sağlanması, iletişim, ilk yardım, kurultaya giriş için kimlik kayıtları ve eğitim konularında muazzam bir planlama ve koordinasyon gerçekleştirdik.”

New York’ta, kurultayın yapılacağı Madison Square Garden adlı toplantı ve gösteri merkezinin bulunduğu Manhattan adası çevresinde yedi millik bir uçuş yasağı bölgesi oluşturuldu. Polis helikopterleri kenti havadan denetleyecek. Bazı görevliler kimyasal saldırıya karşı bir uyarı gelir gelmez kullanabilecekleri özel giysileri paketlenmiş olarak yanlarında taşıyacak. İçinde her türlü acil ve taktik duruma uygun teçhizat bulunan polis acil durum araçlarında ise elektrikli testere, hidrolik matkap, hava tankı, radyasyon dedektörü ve koruyucu zırh gibi çeşitli malzemeler hazır bulundurulacak. Eğitilmiş köpekler de bomba aramasında kullanılacak.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kentin kurultaya hazır olduğu mesajını vermek için, günler öncesinden Kurultayın yapılacağı Madison Square Garden’daki silahlı polis sayısının arttırıldığını söyledi. Bloomberg şöyle dedi: "Kurultay yaklaştıkça alınan diğer bazı güvenlik önlemleri gibi polislerin konuşlandırıldığını da halkın açıkça görmesini istiyoruz. New Yorklular, özel ekiplerin hassas bölge ve noktalarda devriye gezdiğini görecek.”

Polis ilk sınavını Perşembe günü yaklaşık on kişilik AIDS karşıtı bir grubun, Madison Square Garden önünde yaptığı gösteri sırasında verdi. Silahsız göstericiler soyunarak gösteri yapınca trafik kelimenin tam anlamıyla felç oldu. Göstericiler, Bush yönetiminin özellikle AIDS’le mücadele eden ülkeler başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinin borç yükünü hafifletmeye yardımcı olmamasını protesto amacıyla çıplak bedenlerine, “Borçları silin” diye yazmıştı.

XS
SM
MD
LG