Erişilebilirlik

Çeçenler Yeni Devlet Başkanını Seçecek - 2004-08-28


Rusya’nın ayrılıkçı bölgesi Çeçenistan’da seçmenler geçen Mayıs ayında uğradığı bombalı saldırıda ölen Ahmet Kadirov’un yerine devlet başkanlığına gelecek ismi belirlemek amacıyla Pazar günü sandık başına gidecek.

Yetkililer ayrılıkçı isyancıların muhtemel saldırılarına hazırlanıyor.

Çeçen seçmenler, ayrılıkçı savaşçıların düzmece olarak nitelediği seçimi engelleme tehditleri nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri altında oy kullanacak.

Seçimler Kremlin açısından, Rus birliklerinin bağımsızlık mücadelesini on yıldır bastıramadığı Çeçenistan’da hayatın normale döndüğünü göstermek açısından yeni bir adım anlamına geliyor.

Daha önce müftülük yapan eski devlet başkanı Ahmet Kadirov Mayıs ayında askeri bir töreni izlemeye giderken bombalı bir saldırı sonucunda ölmüştü.

Kadirov’un yerine gelecek ismin Moskova destekli yerel hükümette halen içişleri bakanlığı görevini yürüten Ali Alkanov olması bekleniyor. Seçime 7 aday katılırken, İçişleri Bakanı Alkanov favori olarak görülüyor.

Yetkililer, seçimlerden kısa bir süre önce, Salı günü peş peşe düşen iki yolcu uçağının Çeçen intihar eylemcileri tarafından düşürülmüş olabileceğinden şüpheleniyor. Uçaklardan birinin enkazında patlayıcı madde izine rastlanmıştı.

Yetkililer uçaklarda bulunan ancak cesetlerini almak için yakınlarının bir başvuruda bulunmadığı Çeçen soyadlı iki kadın yolcuyla ilgili bilgi toplamaya çalışıyor. Her iki olayda toplam 89 kişi ölmüştü.

XS
SM
MD
LG