Erişilebilirlik

ABD Askerleri Necef'i Terketmeyecek - 2004-08-27


Mehdi Ordusu milisleri, dün Şii lider Ali Sistani’nin arabuluculuğuyla varılan ateşkes anlaşması uyarınca, silahlarını bırakarak Hazreti Ali külliyesini terketti.

Irak güvenlik güçleri külliyeyi oluşturan cami ve türbenin etrafında konuşlanırken, Amerikan askerleri Necef’te kalmaya devam ediyor. Amerikan ordusu, askerlerin ancak kendilerine ateş açılması halinde karşılık vereceklerini duyurdu.

Bu arada radikal Şii lider Mukteda El Sadr külliyenin anahtarlarını Ayetullah Ali Sistani’ye teslim etti. Ancak bölgede bulunan gazeteciler, bazı milislerin hala silah taşıdığını bildiriyor.

Sistani aracılığıyla varılan ateşkes anlaşmasına göre Necef ve Kufa kentleri silahtan arındırılacak, buna karşılık koalisyon güçleri de bu iki kentten çekilerek çatışmalarda ölenlerin ailelerine tazminat ödeyecek.

Öte yandan Irak polisi, Mehdi Ordusu’nun mahkeme binası olarak kullandığı bir yerde çürümüş 10 ceset buldu. Irak polisi, cesetlerin, Mehdi Ordusu tarafından öldürülen kişilere ait olduğunu söylerken, milisler iddiayı reddetti ve 10 kişinin çatışmalarda öldüğünü bildirdi.

XS
SM
MD
LG