Erişilebilirlik

Necef'te Direniş Sürüyor - 2004-08-21


Günlerdir çatışmaların sürdüğü Irak'ın Şiiler tarafından kutsal sayılan Necef kentinde silahlı radikal dinci Muktada el-Sadr ve taraftarlarının İmam Ali Külliyesi'nde sürdürdükleri direniş devam ediyor.

Necef'teki türbenin anahtarlarının hala El Sadr'a bağlı milislerin elinde olduğu bildirildi.

Anahtarların henüz Büyük Ayetullah Ali Sistani'nin makamına teslim edilmediğini açıklayan türbenin bekçisi ve sözcülerinden Ali Sumeysim, "Sistani, anahtarları teslim almak için şartlar öne sürüyor" dedi.

Sadr'ın sözcüsü Şeyh Ahmed El Şaybani, Sadr'ın Hz. Ali Türbesi'ni Sistani'ye devretmek istediğini bildirmişti.

Şaybani ayrıca, türbenin Sistani'ye tesliminden sonra da Sadr'a bağlı Mehdi ordusu tarafından korunmaya devam edeceğini söyledi.

Iraklı Şiilerin en önemli dini önderi kabul edilen Sistani'nin İngiltere'deki temsilcisi El Seyyid Murtada El Keşmir, İngiltere'nin başkenti Londra'da AFP'ye dün yaptığı açıklamada, "Türbenin anahtarları Ayetullah'ın makamına teslim edildi" demişti.

Amerikan tankları kentin dar sokaklarında devriye görevini sürdürüyor.

Bu arada Şiilerin kutsal kenti Necef'in yakınlarındaki Kufe'de, radikal Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı milislerle Amerikan askerleri arasında çıkan şiddetli çatışmalarda 1 kişinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı bildirildi.

Diğer taraftan, başkent Bağdat'ın batısındaki Ramadi kentinde de bir polis memurunun vurularak öldürüldüğü bildirildi.

XS
SM
MD
LG