Erişilebilirlik

Amerika Sadr'a Karşı Kuşkulu - 2004-08-19


Amerikalı yetkililer, Şii lider Muktada El sadr’ın Necef’teki direnişe son vereceği yolundaki haberleri ihtiyatlı bir iyimserlikle karşıladı.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Adam Ereli günlük basın brifinginde, Irak hükümetinin, El Sadr ve yandaşlarına sunduğu koşuların açık olduğunu söyledi. Şii liderden Mehdi Ordusu adlı milis gücünü silahsızlandırması ve Irak’taki siyasi sürece katılması isteniyor.

Sözcü Ereli, Bush Yönetiminin, varılan anlaşmanın uygulanmasını umut ettiğini ancak el Sadr’ın Sadam Hüseyin devrildiğinden buyana izlediği şiddet yanlısı tutum göz önüne alındığında gelişmeyi kuşkuyla karşılamaya devam ettiğini söyledi. Ereli şöyle konuştu:

“El Sadr’ın bugüne kadarki eylemleri , karşıt görüşlerin barışçı biçimde ifadesinden yana bir kişi olmadığını gösteriyor. Bu milislerin, hükümet otoritesine karşı şiddet ve direnişi savunan uzun bir geçmişi var. Irak hükümeti yeni Irak’ta artık bu tür davranışlara yer olmadığını açık biçimde ifade etti. El Sadr ve yandaşlarının buna uygun bir karşılık vermeleri gerekiyor.”

Amerikan kuvvetlerine, ne kadar kışkırtma olursa olsun Necef’teki kutsal İmam Ali Camiine ateş açmaması emri verilmiş bulunuyor.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Ereli, Camiye yönelik bir operasyonun tüm sorumluğunun Irak hükümetine ait olduğunu belirtti.

Sözcü Ereli, Amerikan kuvvetlerinin, anlaşma gereği Irak hükümetinin talebine uyarak Necef’ten çekilip çekilmeyeceği sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Belirli bir senaryo üzerinde görüş belirtmeyeceğini vurgulayan Ereli, koalisyona bağlı tüm güvenlik güçlerinin Irak hükümetinin ihtiyaçları ve arzuları doğrultusunda görev yaptığını söylemekle yetindi.

XS
SM
MD
LG