Erişilebilirlik

El Sadr Barış Heyetini Reddetti - 2004-08-18


Iraklı Şii lider Muktada el Sadr, Necef'e giden Irak barış heyetiyle görüşmeyi reddetti.

El Sadr’ın yardımcıları, Şii liderin, Amerikan kuvvetlerinin Necef’te devam eden saldırıları nedeniyle heyeti reddettiğini söyledi.

Bu arada Necef'te Amerikan kuvvetleriyle Şii milisler arasında çatışmalar dün de devam etti. Ancak Amerikan askeri sözcüsü, Bağdat'tan gelen barış heyetinin Necef'te geçirdiği süre içinde hiçbir operasyon yapmadıklarını söyledi. Heyete eşlik eden gazeteciler de heyet Necef'te olduğu sürece Amerikan uçaklarının uçmadığını ve top sesi duyulmadığını, ancak Şii milislerin kontrolundaki İmam Ali Camiinden havan ateşi açıldığını bildirdi.

Irak Ulusal Konferansı tarafından Necef’e gönderilen ve siyasi ve dini liderlerden oluşan heyet, Muktada el Sadr'ın bulunduğu bildirilen İmam Ali camiinde üç saat bekledikten sonra sadece El Sadr’ın yardımcılarıyla görüşebildi. Görüşmede Irak Ulusal Konferansı'nın barış önerileri Şii liderin yardımcılarına verildi. Irak heyeti Şii lidere bağlı milisler silahlarını bırakmayı, kutsal yerlerden çıkmayı ve Irak'ta siyasi sürece bir parti olarak katılmayı kabul ettikleri takdirde kendileri için af çıkarmayı önerdi. Heyete başkanlık eden ve isyancı Şii liderin uzak akrabası olan Hüseyin el Sadr, Necef'e pazarlık yapmak için değil, Irak Ulusal Konferansı'nın mesajını dostça iletmek için geldiklerini söyledi.

Bağdat'ta ise Irak Ulusal Konferansı, geçici bir meclisi seçmek için bugün oylama yapmaya hazırlanıyor. Bin'den fazla Iraklı siyasi, dini ve toplum liderinin katıldığı Ulusal Konferans bugün Ocak ayında yapılacak seçimlere kadar Irak'a yönetecek olan geçici hükümeti denetlemek üzere bir konsey seçmek amacıyla bugün oylama yapmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG