Erişilebilirlik

Amerika Almanya'daki İki Tümenini Geri Çekiyor - 2004-08-17


Amerika Savunma bakanlığı, Almanya’daki iki Amerikan tümeninin geri çekileceğini bildiriyor.

Başkan Bush, Amerikan ordusunun dünya çapında yeniden düzenlenmesiyle ilgili planı açıklarken halen dış ülkelerde görev yapan yaklaşık 70 bin Amerikan askerinin önümüzdeki yıllarda Amerika içinde üslendirileceğini belirtti.

Bush, dün Ohio’da Eski Savaş Muharipleri Yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, değişikliğin Amerika’ya para tasarrufu sağlayacağını ve terörle savaşta daha etkin hale getireceğini savundu.

Demokratlar ise Asya’dan da Amerikan birliklerinin çekilmesini öngören planı eleştirdi, bunun el-Kaide ile mücadeleye zarar vereceğini öne sürdü. Asya'dan askerlerin hangi ülkelerden çekileceği konusunda açıklama yapılmadı. Amerikalı yetkililerin son zamanda Güney Kore ve Japonya'da bu konuda görüşmeler yaptığı biliniyor. Halen Amerika dışında 230 bin Amerikan askeri üslenmiş bulunuyor.

Başkan Bush, Amerikan ordusunun değiştiğini ve yeni sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtirken önümüzdeki on yıl içinde daha esnek ve daha vurucu bir askeri güce sahip olunması gerektiğini söyledi. Bu gücün büyük ölçüde Amerika içinde üsleneceğini vurgulayan Bush şöyle konuştu:

"Hala denizaşırı ülkelerde önemli askeri varlığımız var ama hazırlanan yeni plana göre yaklaşık 60 ile 70 bin arasında askerimizi Amerika’ya geri getireceğimizi açıklıyorum."

Bush ayrıca asker aileleriyle birlikte üslerde görev yapan yaklaşık 100 bin sivil personelin de Amerika’ya döneceğini bildirdi. Başkan Bush açıklamasında geçen yüzyılın savaşlarının yapıldığı bölgelerde artık büyük sayıda Amerikan askeri bulunmasına ihtiyaç olmadığını belirtirken şöyle dedi:

"Dünya büyük ölçüde değişti. Askeri yapılanmamızı da buna göre değiştirmemiz gerekiyor. Ayrıca asker ailelerinin, vergi yükümlülerinin çıkarlarını göz önüne almalıyız. Bu şekilde gücümüzü göstermede, özgürlük ve barışı dünyaya yaymada daha etkin bir konuma sahip olabileceğiz."

Başkan Bush, hangi ülkelerden asker çekileceğini açıklamadı. Ama Bush Yönetiminin Almanya ve Güney Kore’deki Amerikan askeri sayısını azaltmak istediği bildiriliyor. Yetkililer ayrıca, çok sayıda asker Amerika içindeki üslere geri dönerken Doğu Avrupa’ya yeni birlikler sevk edileceğini de belirtiyor.

Beyaz Saray yetkilileri, yeni düzenlemenin Irak’a daha çok asker gönderilmesini sağlama amacıyla yapılmadığını vurguluyor. Ama Bush konuşmasında terörle savaşın ortaya çıkardığı yeni gerçeklerin, kararda etkili olduğunu saklamadı:

"Yeni plan, 21 inci yüzyılın savaşlarını yürütmemizi ve kazanmamızı sağlayacak. Barışı korumak için yeni ortaklıklar kurarken dünya çapındaki ittifaklarımızı da güçlendirecek."

Seçim yıllarında başkan adayları, Eski Muhariplerin yıllık toplantılarını kampanya amacıyla kullanıyorlar. Başkan Bush da yeni askeri düzenleme planını açıklarken konuşmasının büyük bölümünü siyasi rakibinin güvenlik politikalarını eleştirmeye ayırdı.

Demokrat aday John Kerry’nin güvenlik danışmanları da hemen Bush’a yanıt vererek yeni planın Amerika’yı zayıflatacağını savundu.

Kerry, Başkan Bush’un bugün konuştuğu, Ohio eyaletinin Cincinnati kentindeki Eski Muharipler Yıllık Toplantısına yarın hitap edecek.

XS
SM
MD
LG