Erişilebilirlik

ABD'nin PKK'ya Karşı Aktif Çaba Harcadığı Tekrarlandı - 2004-08-16


Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk basınında son günlerde çıkan, Amerika'nın yasa dışı PKK örgütüne destek olduğu yolundaki haberleri reddeden bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Türk hükümetlerinin 20 yıl boyunca PKK'ya karşı verdiği mücadelede Amerika'dan daha iyi bir dostu olmadığı belirtildi.

PKK ve devamı olan örgütleri Amerika'nın her zaman terörist olarak kabul ettiği vurgulanan açıklamada Amerikalı yetkililerin PKK ile hiçbir zaman müzakereye girişmediği, tersine Amerika'nın, istihbarat, diplomasi ve maliye alanında aldığı önlemlerle PKK'nın faaliyetini sınırlamak için aktif olarak çaba harcadığı kaydedildi.

ABD Büyükelçiliğince yapılan ve Irak'taki Amerikalı eski sivil yönetici Paul Bremer'in, PKK üyelerinin Amerikan güçleri tarafından tutuklanacağını açıkça ilan ettiği hatırlatılan yazılı açıklamada Amerika'nın, Irak’ta PKK tehdidini ortadan kaldırmak için Türk ve Iraklı yetkililerle çalışmaya devam edeceği belirtildi.

Açıklamada ABD'nin Adana Konsolosu Alicia Allison’un Diyarbakır Belediye Başkanını ziyaret etmesinin, Türkiye'de bazı yorumcular tarafından PKK/Kongra-Gel örgütüne desteğin bir kanıtı olarak gösterildiği hatırlatılarak "Gerçekten bu denli uzak bir başka şey olamaz" denildi.

Büyükelçilik, açıklamasında, seçimle işbaşına gelen bir yerel yöneticiye yapılan bu ziyaretin olağan diplomatik bir girişim olduğunu belirtti ve Konsolos'un, Diyarbakır ziyareti sırasında PKK’nın terörist bir örgüt olduğunu açıkça dile getirdiğini bildirdi. Açıklamada şöyle denildi: "Konsolos Allison ayrıca muhataplarına PKK terörizmine karşı açık tavır almaları ve PKK’ya destek şeklinde algılanabilecek eylemlerden kaçınmaları çağrısı yapmıştır."

XS
SM
MD
LG