Erişilebilirlik

İstanbul'da Yağmur Alarmı - 2004-08-15


Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük kentlerinden biri olan İstanbul'da Pazartesi günü son 10 yılın en şiddetli yağmuru ile sert rüzgarlar bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üst düzeyde alarma geçtiklerini belirterek, sürekli su baskınının olduğu yerler ile dere yataklarında oturanların şimdiden evlerini tahliye etmelerini istedi.

Topbaş, "Balkanlar ve Orta Akdeniz'den gelen 2 sistem yarın Marmara üzerinde birleşeceği için İstanbul'un, son 10 yılın en büyük yağışını alma ihtimaliyle karşı karşıya kalacağını" bildirdi.

Kentte Pazar sabahı başlayan ve yarın şiddetlenmesi beklenen yağışa ilişkin olarak, Belediye Başkanı Topbaş başkanlığında, Kağıthane'deki Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde olağanüstü toplantı yapıldı. Topbaş, İstanbul'da 17 Ağustos Salı akşamına kadar etkili yağışın beklendiğini söyledi ve kentin Balkanlar'dan ve Orta Akdeniz'den gelen 2 sistemin etkisi altına girmek üzere olduğunu belirtti.

Topbaş, iş makineleri ve ekipmanlarının hazır olduğunu gerekirse helikopterlerle de kurtarma gerçekleştirebileceklerini belirterek, halkı da "dikkatli olmaları" konusunda uyardı.

Belediye Başkanı, "Gerekirse İstanbul'da ilk kez tahliye yapmak söz konusu olacak. Bu konuda bize ait motellerde 71 kişilik 19 oda hazırlandı" dedi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada ise, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) meteoroloji mühendislerinin hava tahmin raporlarına göre, İstanbul'un 4 gün süreyle sağanak ve gökgürültülü yağışın etkisi altına girdiği vurgulandı.

Kentteki hazırlıklar çerçevesinde halka yönelik bir uyarı da, Türk Tabipler Birliği'nden geldi. Birlik'ten yapılan açıklamada, sel suyu bulaşan yiyeceklerin yenilmemesi ve temiz olduğu bilinen suların içilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

XS
SM
MD
LG