Erişilebilirlik

Irak'ta Olaylı Ulusal Konferans - 2004-08-15


Irak’ta bugün başlayan üç günlük ulusal konferansa katılan bazı delegeler, Necef’teki milislerle yeniden ateşkes görüşmeleri başlatılmaması halinde, toplantıyı boykot edeceklerini açıkladı.

Boykot tehdidi, Şii lider Mukteda El Sadr yanlısı olduğu sanılan, 30 kadar Şii delegeden geldi.

Toplam 1300 delegenin katıldığı konferansta geçici hükümeti denetlemekle görevlendirilen Ulusal Konsey’in üyeleri belirlenecek. Toplam 100 üyeli konsey, hükümetin ve başbakanın aldığı kararları, veto etme yetkisine sahip olacak. Konseyin 19 üyesi eski Geçici Yönetim Konseyi üyeleri arasından belirlenmiş durumda.

Konferans sıkı güvenlik önlemleri altında yapılmasına rağmen, direnişçilerin konferans merkezi yakınlarına havan topu saldırısı düzenlemesine engel olunamadı. Delegelerin bulunduğu bina isabet almazken, civarda bulunan bir sivilin öldüğü açıklandı.

Civardaki patlamalar aralıklarla konferansın yapıldığı binayı sallarken, bazı görevliler, binada bulunanları, pencerelerden uzak durmaları için sık sık uyarmak zorunda kaldı. Bazı delegelerin de sarsıntılara aldırış etmeden, çalışmaya devam ettikleri görüldü.

Konferansın açılışı da olaylı oldu. İlk konuşmaların yapılmasının ardından radikal Şii lider Mukteda El-Sadr yanlısı olduğu sanılan 30 kadar Şii delege, ayağa fırladı ve kendilerine de konuşma hakkı tanınmasını istedi.

Şii delegeler, “Sayın Başkan, demokratik süreç gereği bizi de dinlemeniz gerekir” diye bağırdı, ardından Necef’teki operasyon sona erdirilmezse, konferansı terkedeceklerini açıkladı. Başbakan İyad Allavi ise delegelere, konferansın diyalog yolundaki ilk adım olduğunu söyledi:

Allavi, “Bu konferansa katılmış olmanız bile Irak’ı yoketmek isteyen düşmanlara vurulmuş ciddi bir darbedir” dedi.

Üç günlük konferansı başta Mukteda El Sadr olmak üzere bazı nüfuzlu liderler boykot ettiğinden, siyasi gözlemciler, bu liderlerin yokluğunda yapılan konferanstan kapsamlı sonuç alınabileceği konusunda şüpheli.

Bu arada Geçici Devlet Başkanı Gazi El Yaver, konuşmasında, isim vermeden, hedeflerine ulaşmak için, siyasi süreci bir kenara bırakıp, şiddete başvurmayı seçenleri eleştirdi:

Yaver, “Çoğumuz farklı görüşleri taşısak da, şiddeti seçerek hükümeti zor durumda bırakmaya çalışanları, hiç birimiz tasvip etmiyoruz” dedi. Birleşmiş Milletler’in yeni Irak Özel Temsilcisi Eşref Cihangir Gazi de delegelere olumlu mesajlar verdi. El Yaver, 'Bu topraklar ilk hukuk kurallarının yazıldığı yerdir, bu nedenle Irak halkı hukuk kurallarına uyan ve şiddeti reddeden bir toplumu, kısa sürede oluşturma yeteneğine sahiptir,' diye konuştu.

Konfenansın hemen öncesinde Irak’a gelen Eşref Cihangir Gazi, güvenlik sorununun bugün Irak’ın karşı karşıya kaldığı en ciddi tehdit olduğunu söyledi, ancak bu sorunun yalnızca askeri çözümlerle değil, siyasi diyalog ve uzlaşıyla aşılabileceğini kaydetti.

Bu arada geçici Irak yönetiminin Başkanı Gazi El Yaver, yarın resmi bir ziyaret için Ankara’ya gidiyor. Iraklı yetkilinin, temasları sırasında Irak’la ilgili son gelişmelerin yanı sıra PKK/Kongra-Gel konusunun da ele alınması bekleniyor.

Necef'te Gazetecilere 'Ayrılın' Uyarısı

Necef’te Amerikan askerleriyle Şii milisler arasında çatışmalar yeniden başlarken, kent bugün tank ateşi ve patlamalarla yankılandı. Çatışmalarda verilen kayıpların sayısı, bilinmiyor.

Bu arada Irak polisinin gazetecilere kentten çıkmaları yolunda yaptığı uyarı, kentte geniş çaplı bir operasyon düzenleneceği şeklinde yorumlandı. Necef polisi, kenti öğleden sonra terk etmeyen gazetecilerin can güvenliğini garanti altına alamayacağını söyledi.

Cuma günü, Muketada El Sadr yanlısı milislerle, Koalisyon bünyesinde çarpışan Amerikan ve Irak askerleri arasında ateşkese varılmıştı. Iraklı yetkililer, Necef’te bir haftayı aşkın süredir devam eden çarpışmaları sona erdirmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söylerken, Şii milisler Bağdat yönetiminin, barış görüşmelerini kasıtlı olarak yokuşa sürdüğünü söylüyor.

XS
SM
MD
LG