Erişilebilirlik

Türkiye'ye İlk Altın Madalyayı Kadın Sporcu Kazandırdı - 2004-08-15


2004 Atina Olimpiyatlarında ilk altın madalyayı kazanan Türk atlet, halterde, bayanlar 48 kiloda yarışan Nurcan Taylan oldu.

Taylan aynı zamanda Olimpiyat tarihinde altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu ünvanını kazandı.

Atina'da Nikaia Halter Salonu’ndaki karşılaşmaların ilk gününde bayanlar 48 kiloda Türk atlet Nurcan Taylan, koparmada ilk hakkında 90 kilo kaldırarak ilk olimpiyat rekorunu kırdı. İkinci hakkında 95 kilo ile yeni dünya ve olimpiyat rekorları kıran Taylan, üçüncü ve son hakkında 97.5 kilo kaldırarak rekorlarını yeniledi. Koparmada eski dünya rekoru, 93.5 kiloyla Çinli Li Zhuo’ya aitti. 2003 Dünya Şampiyonasında bu dalda dünya rekorunu kırmış olan Li Zhuo, Atina'da da altın madalyayı kazanmayı umuyordu.

21 yaşındaki Nurcan Taylan, silkmede ilk hakkında 107.5 kilo kaldırdı, ikinci hakkında ise 112.5 kiloda başarılı olamadı. Son hakkında bu ağırlığı kaldırmayı başaran Taylan, böylece toplamda 210 kiloya ulaşarak üst üste iki olimpiyat ve bir dünya rekoru kırarak altın madalyayı kazandı.

Toplamda eski dünya rekoru, 207.5 kiloyla Çinli Wang Mingjuan’a aitti.

Nurcan Taylan'ın altın madalyayı kazandığı 48 kiloda, ikinciliği Çinli Li Zhuo, üçüncülüğü de Taylandlı Aree Wiratthaworn elde etti. Taylan, Kasım 2003'de yapılan Dünya Şampiyonası'nda Çinli Wang Minjuan ve Taylandlı Wiratthaworn'dan sonra üçüncü olmuştu.

Aynı kiloda 2000 Sydney Olimpiyatlarında altın madalyayı kazanmış olan Amerikalı Tara Cunningham ise Atina'da 11'inci oldu.

XS
SM
MD
LG