Erişilebilirlik

'Kuzey Iraklı Kürtler BM Malına El Koydu' - 2004-08-11


Birleşmiş Milletler yetkilileri, Kuzey Irak’taki Kürtlerin, aralarında otomobil ve bilgisayarların da bulunduğu milyonlarca Dolarlık Birleşmiş Milletler malını ele geçirdiğini bildiriyor. Kürt liderler ise bu malların Saddam Hüseyin zamanında, Irak’ın petrol ihracatının karşılığı olan parayla satın alındığını ve Birleşmiş Milletler’den yerel makamlara mal devredilmesi anlamına geldiğini söylüyor.

Bu mallar üzerindeki anlaşmazlık Haziran ayında Kürt makamların Birleşmiş Milletler’in taşıt araçları ile büro malzemesine el koymalarıyla başladı. Birleşmiş Milletler merkezine girişilen saldırıdan sonra Bağdat, Erbil ve Basra’daki görevliler geri çekilmiş, fakat mallar bölgede kalmıştı. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Tarhan Hak, Amerika’nın Sesi’ne, o tarihten buyana Birleşmiş Milletler mallarının daha büyük bölümüne el konduğunu söyledi.

“Bu malların sahibi Birleşmiş Milletler’dir. Çok miktardaki malzeme söz konusudur. Bunlar arasında 40 taşıt aracı, yüzlerce haberleşme aracı, bilgisayar v. s. vardır.”

Kürt liderler Birleşmiş Milletler’e ait mallara el koyduklarını reddediyor. Kürt liderler bu malların parasının, Birleşmiş Milletler’in 36 Milyon Dolarlık Petrol Karşılığında Gıda programı çerçevesinde ödendiğini öne sürüyor.

Erbil’deki Kürt sözcü Hoşyar Abdurrahman Seevele, Amerika’nın Sesi’ne Birleşmiş Milletler makamlarının geçen yıl bu malların kendilerine devredilmesini onayladığını söyledi.

Süleymaniye’deki Kürt yönetiminin bakanlarından Cemil Haydar da yine aynı şekilde, Genel Sekreter’e yanlış bilgi verildiğini ve bu hatanın da örgütün Irak’taki operasyonlarının Ürdün’ün başkente Amman’daki bürodan yönetilmesinden kaynaklandığını öne sürüyor.

Bu yetkili de konuyu soruşturmak üzere Birleşmiş Milletler’in heyet göndermesini istedi.

Bu arada Birleşmiş Milletler Sözcüsü Hak, mallar konusundaki anlaşmazlığın, Birleşmiş Milletler görevlilerinin Irak’a geri dönmesini engellediğini bildirdi.

“Erbil gibi yerlerde, malzemenin olmaması, otomobillerimize ve diğer mal varlığına el konmuş olması, geri gitme çabalarımızı engelliyor. Yerel makamların bu sorunu ele alıp çözümlemesini bekliyoruz.”

Yetkililer Irak’a atanan özel temsilcinin başkanlığında küçük bir grup Birleşmiş Milletler ekibinin, Irak seçimleri için Bağdat’a gitmekte olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG