Erişilebilirlik

'Akıllı Ayakkabı' Yakında Sahibini Bulacak


Birkaç yıl önce Amerikalı bir öğrenci içinde küçük bir bilgisayar yerleştirilebilen yeni bir spor ayakkabı modeli geliştirmişti. “Akıllı ayakkabı” adı verilen bu buluş, şu ana kadar henüz ticari bir başarı gösteremedi. Ancak bugünlerde önde gelen spor firması Adidas, Amerikalı öğrencinin geliştirdiği bu modeli, piyasaya sunmayı düşünüyor.

Alman Adidas’ın, “Model Bir” diye adlandırdığı bu koşu ayakkabısı, kullanıcısının isteğine göre anında değişebiliyor. Nasıl mı? Portland Oregon’daki Adidas Genel Merkezi çalışanlarından Christian Dibenedetto anlatıyor: "Ayakkabı, kullanıcının ayak özelliklerine göre kendi kendini ayarlıyor ve böylece kullanıldığı süre boyunca büyük esneklik sağlıyor.”

Topuktaki mıknatıs ve alıcı saniyede binlerce kayıt yaptıktan sonra bu verileri minik bir elektronik motora gönderiyor, motor da esneklik ayarı yapıyor.

Christian Dibenedetto ayakkabı hakkında şunları söylüyor: "Mıknatıs topuk altındaki boşlukta bulunuyor. Kullanıcı adım attıkça, mıknatıs boşluğun yere ne kadar yaklaştığını belirliyor. Daha sonra bu veriyi ayakkabının beyni diye tanımladığımız mikro-ayarlayıcıya gönderiyor. Mikro ayarlayıcı da aldığı veriler doğrultusunda esneklik oranını tespit edebiliyor."

Mikro ayarlayıcı, böylelikle zemine ve koşucunun adım atma tarzına göre ayakkabıyı yeniden ayarlıyor. Bu teknolojik ilerleme çok büyük bir devrim sayılmayabilir, ama ayakkabı 250 Dolar’dan piyasaya sürüldüğünde özellikle sporcuların ilgisini çekeceği kesin.

XS
SM
MD
LG