Erişilebilirlik

Olağanüstü Ortamlarda Yaşayan Olağandışı Yaratıklar


Zehirli su atıkları veya Yellowstone Parkı’ndaki sıcak su kaynaklarında ısı 93 dereceye kadar yükseliyor. Bu sıcaklıkta herhangi bir canlının yaşaması beklenemez. Daha doğrusu beklenemezdi. Oysa araştırmacılar son zamanlarda 250 milyon yıllık bir tuz kristalinde mikro organizmalar belirledi. Bunlar zehirli atıklarda,okyanus derinliklerinde ya da kaynayan kazanlarda canlı kalabiliyor. Ekstremofils diye bilinen bu organizmalar canlıların yaşayamayacağı yerlerde varolabiliyor. Lynn Rothschild anlatıyor : “Birkaç yıl öncesine kadar hiç kimse, kaynama noktasındaki sıcaklıkta canlı varlıklar olabileceğini düşünmüyordu.

Araştırmacılar, yüksek asitli ortamlarda, kaynama noktasındaki sıvılarda, güneş görmeyen yerlerde, buzullarda, hatta geçenlerde olduğu gibi, metan buzu üzerinde hayat belirtileri bulmaya başladı.

Araştırmacı Tim McDermott “Bu çok çok tuhaf bir durum, bu bakteriler olağanüstü ortamlarda hayatta kalmayı başarmakla kalmıyor, bu yerleri özellikle tercih ediyor. Bunu nasıl başarabiliyorlar, öğrenmemiz şart” diyor.

Araştırmacılar ve özel şirketler, bu canlıların varlığı karşısında şaşırmış olsalar da bunları, gıda ve temizlik malzemelerinde katkı maddesi olarak kullanmanın yollarını arıyor. Bugüne kadarki bilgilerimiz, canlıların ancak günışığı, sıcaklık ve havanın dengeli olduğu yerlerde var olabileceğine işaret ediyordu. Onun için de zehirli atık havuzlarında, buzullarda ya da okyanus derinliklerinde canlı bulmak herkesi şaşırtıyor. Yaşama dair bildiklerimiz konusunda şüphe yaratıyor.

Lynn Rothschild şöyle diyor: "Bu mikroorganizmalar hem canlıların evrimi hem de tüm evrendeki yaşam hakkında yeni fikirler veriyor. Nerede canlı arayabileceğimiz konusundaki olasılıklar artıyor."

Bilim de tıpkı yaşam gibi bazen cevaptan çok soru üretiyor. Sıcak su kaynaklarında yaşam bulan bu canlılar da bir kez daha yaşama dair yüzlerce soruyu akla getiriyor.

XS
SM
MD
LG