Erişilebilirlik

'Bazı Terör Saldırılarını Engelledik' - 2004-08-09


Başkan Bush’un terörle mücadele danışmanı El Kaide teröristlerinden bazılarının son zamanlarda yakalanması ve finans merkezlerine yapılacak saldırı hazırlıklarının ortaya çıkartılması sayesinde örgütün Amerika’ya girişebileceği saldırılardan bazılarının önlendiğini söyledi. Frances Townsend dün çıktığı televizyon programında, “El Kaide’nin terörist planlarından bazıları engelledik” dedi.

Geçen hafta terör alarm derecesinin yükseltilmesinin El Kaide’nin bir terör saldırısını caydırmada etkili olduğunu söyleyen Townsend çok değişik kaynaklardan toplanan enformasyonun Amerika’da Kasım ayındaki seçimlerden önce bir terör saldırısına girişileceğinin işaretlerini verdiğini belirtti. Beyaz Saray yetkilisi şöyle konuştu:

“Giriştiğimiz hareketle böyle bir saldırıyı durdurduğumuza eminim. Ama asıl sorulması gereken, tümünü mü yoksa bir bölümünü mü durdurduk sorusudur ki, bunun cevabını bulmak için de bir soruşturma çerçevesinde çalışmaya devam ediyoruz.”

Pakistan’da yakalanan terör zanlılarının bilgisayarlarında Amerika’daki bazı finans kuruluşları hakkında ayrıntılı inceleme yapıldığını gösteren bilgiler bulundu. İngiltere ile Suudi Arabistan’da bazı terör zanlıları yakalandı. Beyaz Saray yetkilisi, aralarında Kongre binasının da bulunduğu diğer bazı hedeflere saldırı planlarını belirlediklerini, fakat bunlar hakkında yeterince kuvvetli kanıtlar olmadığını kaydetti.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun kıdemli Demokrat üyesi Jane Harman da aynı televizyon programında şöyle konuştu:

“Francis Townsend’le aynı şekilde düşünüyorum ve bu beş binayı koruma altına aldığımıza memnunum. Teröristler buraları koruduğumuzu bildikleri için başka yerlere saldırabilir. Bu bakımdan şu ana kadarkinden daha büyük bir saldırıya hazırlıklı olmak durumundayız.”

Demokrat Kongre üyesi, 11 Eylül Komisyonu’nun önerilerini değerlendirmek üzere Kongre’nin olağanüstü toplantıya çağırılması fikrini tekrarladı.

Terör alarmının yükseltilmesinden sonra televizyon programına katılan Washington ve New York emniyet müdürleri terör tehdidini ciddiye aldıklarını ve önlemleri daha da artırdıklarını belirterek halka güven vermeye çalıştılar. Ancak tüm yetkililer terörizme karşı uyanık ve tedbirli olmakla bundan korkmanın farkına işaret ediyor ve herkesi günlük normal yaşamını devam ettirmeye çağırıyor.

XS
SM
MD
LG