Erişilebilirlik

Ahmet Çelebi ve Yeğeni Hakkında Tutuklama Kararı - 2004-08-09


Iraklı politikacı Ahmet Çelebi ve yeğeni Salim Çelebi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Bir zamanlar Amerika’ya yakınlığıyla bilinen politikacı kalpazanlıkla, yeğeni Salim Çelebi ise, malvarlığını soruşturan bir maliye bakanlığı yetkilisinin öldürülmesi olayına karışmakla suçlanıyor.

Her iki Çelebi de iddiaları reddetti ve suçlamaların siyasi maksatlı olduğunu söyledi.

Kararı çıkartan yargıç Züheir el Maliki, iki Çelebi’nin tutuklanıp, sorgulanacağını ve haklarında yeterli kanıt varsa yargılanacaklarını söyledi. Maliki, suçlamaların siyasi amaçlı olduğu yolundaki iddiaları ise reddetti.

Haberi İran’da bulunduğu sırada öğrenen Ahmet Çelebi, Irak’a dönüp, masumiyetini kanıtlayacağını söyledi. Kararı İngiltere’de bulunduğu sırada öğrenen Salim Çelebi ise, eski Baascıların bulunduğu hapishanelere konulması durumunda can güvenliğinin kalmayacağını bildirdi.

Saddam'ın Yerine Uygun Görülmüştü

Amerika Savunma Bakanlığı, bir zamanlar, çok güvendiği Ahmet Çelebi’yi Saddam Hüseyin’i devirdikten sonra Irak liderliğine getirmeyi bile planlıyordu. Ancak arkasındaki güçlü Amerikan desteğine rağmen Ahmet Çelebi, hiçbir zaman Iraklıların tercih ettiği bir isim olmadı. Çelebi, bir süre sonra İran lehine casusluk yaptığı iddiaları ortaya atılınca Amerika’nın da gözünden düştü. Washington’daki yetkililer bu iddiaların doğruluğunu araştırırken Ahmet Çelebi, Irak’ta kalpazanlık yapmakla suçlandı.

Devrik lider Saddam Hüseyin’i yargılayan özel mahkemenin başkanı olan Yeğen Çelebi ise cinayete karışmakla suçlanıyor. Iraklı yargıç Züheir El Maliki her iki Çelebi hakkında çıkardığı tutuklama kararının gerekçelerini şöyle açıkladı:

'Suçlardan ilki kalpazanlıkla ilgili. Irak Merkez Bankası’nın Ahmet Çelebi’nin bu konuda suç işlediği yolundaki şikayeti üzerine tutuklama kararı alındı. Salim Çelebi hakkında ise Irak Ceza Kanunu’nun 406’ıncı maddesine göre çıkarılan bir tutuklama kararı var. Salim, Maliye Bakanlığı müsteşarının öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın zanlıları arasında.'

Yargıç, Ahmet Çelebi hakkındaki kalpazanlık suçlamasının ayrıntılarını vermedi ancak, eski Irak dinarları üzerinden yapılan bu yolsuzlukla Çelebi’nin yüklü miktarda haksız kazanç sağladığını söyledi. Hakkındaki tutuklama kararını İran’da bulunduğu sırada öğrenen Ahmet Çelebi, Reuters Ajansı’na Tahran’dan verdiği demeçte, iddiaların asılsız ve siyasi maksatlı olduğunu ileri sürdü. Londra’da bulunan yeğen Salim Çelebi de yaptığı açıklamada suçlamaları reddetti ve şöyle dedi:

'Suçlamalar tamamıyla asılsız. Mal varlığımı araştıran Maliye Bakanlığı Müsteşarı’nı tehdit ettiğim iddia ediliyor. Müsteşar, eşine birileri tarafından ölümle tehdit edildiğini söylemiş, birkaç gün sonra da öldürülmüş. Yani sadece ben değil, başka insanlar tarafından tehdit edildiğini belirtmiş.'

Salim Çelebi, öldürülen maliye bakanlığı yetkilisiyle hiç tanışmadığını, yetkiliyle görüşme yaptığı iddia edilen gün ve saatte Irak Geçici Yönetim Konseyi üyeleriyle toplantıda olduğunu kaydetti.

Salim Çelebi’ye göre hakkındaki iddialar, Saddam Hüseyin’i yargılayan, başkanı olduğu özel mahkemenin nüfuz ve itibarını zedelemek için ortaya atıldı. Ancak yargıç, kararın arkasında hiçbir siyasi maksat olmadığını söyledi. Her iki Çelebi de masum olduklarını ispatlamak için Irak’a geri döneceklerini söylerken, Salim Çelebi, eski Baasçıların tutulduğu hapishaneye konulması halinde öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyleyerek, can güvenliğinden endişe ettiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG