Erişilebilirlik

'Teröre Boyun Eğilmeyecek' - 2004-08-05


Amerika ile Irak’taki müttefikleri, rehin alma olayları karşısında ödün vermemeyi kararlaştırdı. Koalisyon ülkelerinin topluca yayınladığı ortak bildiride, teröristlere ödün verilmeyeceği açıklandı.

Amerika ile koalisyona bağlı 31 ülke Irak’ta giderek artan rehin alma ve rehineleri öldürme olaylarıyla daha sert mücadele etme konusunda ortak bir politika benimsedi.

Şu ana kadar koalisyon ortaklarının hepsi değilse bile çoğu, adam kaçırma ve diğer terörist olaylarına karşı direneceklerini belirten açıklamalar yapmıştı.

Ancak bu bildiri, teröristlere, şiddete baş vurarak ödün alamayacakları mesajını vermek için, ilk toplu girişim oluyor. Bildiri, koalisyona katılan 31 ülkede aynen yayınlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, rehin alma olaylarının, geçen ay Filipinler hükümetinin, vatandaşı olan bir kamyon sürücüsünün serbest bırakılmasını sağlamak için askerleri geri çekme tarihini bir ay erkene almasından buyana arttığını belirtiyor. Amerika, Filipinler hükümetinin kararını kınamıştı. Amerikalı yetkililer ayrıca, Türkiye’deki Nakliyeciler Birliği’nin, Türk rehine Murat Yüce'nin öldürülmesinden sonra Irak’taki Amerikan birliklerine malzeme sevkıyatını durdurma kararından memnun olmadıklarını ifade ettiler.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, dünkü basın brifinginde çokuluslu gücün bildirisini okudu. Bildiride şöyle deniyor:

”Teröristlere hiçbir ödün vermeme ve terörist tehditlere boyun eğmeme konusunda ortak bir kararlılığa sahibiz. Vatandaşlarımıza ve askerlerimize karşı terörist eylemlere katılanları, mutlaka adalet önüne çıkartmak üzere her şeyi yapacağız. Teröristlere ödün vermenin çokuluslu kuvvetin üyeleri ve Irak’ın yeniden imarı ile insani yardım yapan ülkelerin vatandaşlarına zarar vermekten başka bir işe yaramadığının bilinci içindeyiz.”

Bildiride kaçırılan ve öldürülenlerin aileleriyle ülkelerinin çektiği ızdırabın paylaşıldığı belirtiliyor. Bildiride ayrıca, teröristlerin asıl hedef aldığı kitlenin Irak halkı olduğu vurgulanırken, Irak halkıyla dayanışma ifade ediliyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün açıklamasına göre, böyle bir ortak bildiri yayınlama fikrini ilk ortaya atan Bulgaristan oldu. Koalisyon ortağı ülkelerden Avustralya ile Kazakistan da buna benzer bildirileri daha önce yayınlamıştı.

XS
SM
MD
LG