Erişilebilirlik

Yeni Dünya Ticaret Anlaşması Yönünde İlerleme - 2004-08-02


Dünya Ticaret Örgütü (WTO), dünyada ticaretin daha da serbestleştirilmesini ve ekonomik kalkınmanın hızlandırılmasını amaçlayan anlaşmanın taslağı üzerinde görüş birliğine vardı.

Dünya Ticaret Örgütü’ne üye 147 ülkenin temsilcileri, beş gündür, Cenevre’deki örgüt merkezinde anlaşma taslağı üzerinde görüş birliği oluşturmaya çalışıyordu. Varılan uzlaşma, geçen yıl Eylül ayında Meksika'nın Cancun kentinde başarısızlıkla sonuçlanan serbest ticaret görüşmelerinin yeniden başlamasını öngörüyor.

Amerika, Japonya ve Avrupa Birliği gibi zengin ülkeler tarım sübvansiyonlarını azaltmayı kabul ederken, Brezilya ve Hindistan gibi ülkeler de sanayi ürünlerine uyguladıkları yüksek gümrük vergilerini indirme kararı aldı.

Amerika Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick, kararı küresel ticaret açısından büyük bir adım olarak değerlendirdi.

Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Supachai Panitchpakdi de yoğun görüşmeler sonunda anlaşma taslağının ortak rızayla onaylanmasını örgüt için tarihi bir gelişme olarak niteledi.

Panitchpakdi, varılan çerçeve anlaşmanın ihracat subvansiyonlarının ortadan kaldırılmasını ve ülke içi subvansiyonların azaltılmasını sağlayacağını, pazara ulaşım olanaklarını arttıracağını söyledi.

Dünya Ticaret Örgütü Başkanı, anlaşmanın gerek yoksul gerekse zengin ülkeler için özellikle tarım alanında yararlı olacağını belirtti. Geçen yılki Cancun görüşmeleri, tarımsal subvansiyonlar konusundaki anlaşmazlık nedeniyle kesilmişti.

Son kararla, 3 yıl önce Katar’ın Doha kentinde başlatılan ve geçen yıl Eylül ayında Meksika’da başarısızlıkla sonuçlanan görüşmeler yeniden başlayabilecek. Meksika'daki Cancun görüşmeleri, özellikle tarımsal subvansiyonlar konusundaki anlaşmazlık nedeniyle kesilmişti.

Görüşmeler planlandığı gibi sürerse, 2005 yılı sonunda küresel bir ticaret anlaşması imzalanması mümkün olacak.

XS
SM
MD
LG