Erişilebilirlik

Sudan: 'BM Kararı Kabul Edilemez' - 2004-08-01


Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail, Darfur’daki çatışmaları sona erdirmesi için hükümetine 30 günlük süre tanıyan Birleşmiş Milletler kararını kabul etmelerinin, mümkün olmadığını açıkladı.

Kabine toplantısı sonrasında açıklama yapan Bakan, verilen sürenin “mantık dışı” olduğunu söyledi ve hükümetin Darfur’daki çatışmaları sona erdirmek için 3 aylık bir planı uygulamaya koyacağını söyledi.

Bakan bu planın daha önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la varılan anlaşmaya uygun olduğunu da kaydetti.

Sudan hükümeti geçen ay Kofi Annan’a Darfur bölgesindeki siyah halkı Arap milislerden korumak üzere bölgeye asker göndereceği ve milisleri silahsızlandıracağı vaadinde bulunmuştu.

Ancak bölgedeki yardım kuruluşları Arap milislerin saldırı ve tecavüzlere devam ettiğini duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cuma günü, Sudan hükümetine Cancavit adıyla bilinen milisleri silahsızlandırması için 30 gün süre vermiş, bu zaman zarfında harekete geçilmezse Sudan hükümetine yaptırım yapma kararı almıştı. Sudan hükümeti Darfur’daki siyah halkı hedef alan saldırıları düzenleyen Cancavit milislerine destek vermekle suçlanıyor.

Son 18 aydır devam eden çatışmalarda bugüne kadar 30 bin kişi öldü, 1 milyon kişi de evsiz kaldı.

Bu arada Fransız askerleri, Çad sınırına yığılan Sudanlı mülteciler için gıda ve malzeme sevkiyatına başladı. Yetkililer 200 kadar Fransız askerin, Çad-Sudan sınırında görev yapacağını ve bölgenin güvenliğini sağlayacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG