Erişilebilirlik

Sudan'dan Değişik Sinyaller Alınıyor - 2004-07-31


Sudan hükümeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Darfur için aldığı karara farklı şekillerde tepki gösteriyor.

Kararda Arap milislerin bölgede giriştiği zulmün 30 gün içinde durdurulması isteniyor, aksi halde Sudan hükümetine karşı diplomatik ve ekonomik alanda uluslararası önlemler alınacağı belirtiliyor.

Sudan Enformasyon Bakanı El-Zahawi Ibrahim Malik, kararın yanlış bilgilere dayandığını ve Darfur krizini çözme çabalarına zarar vereceğini öne sürdü. Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail ise kararın reddedilmemesi gerektiğini çünkü çünkü Sudan hükümetinin zaten yerine getirmeye söz verdiği istekler dışında bir talep içermediğini söyledi.

Sudan'ın Afrika Birliği Örgütü nezdindeki temsilcisi Büyükelçi Osman El Said de Güvenlik Konseyi'nin karanından memnun olmadıklarını ancak yerine getirmeye çalışacaklarını bildirdi.

Karar tasarısı dün, Amerika’nın metinden “yaptırım” sözcüğünü çıkartması üzerine Konsey'in 15 üyesinden 13’ü tarafından onaylanmıştı.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Sudan’ı karara uymaya çağırdı. Powell kararın çıkması için dış ülkelerdeki gezisi sırasında Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla telefon diplomasisi yürüttü. Kuveyt'e yaptığı ziyaret sonunda düzenlediği basın toplantısında Powell, Sudan'ın kendisine verilen bir aylık süreyi Darfur'da acı çeken insanlara yardım etmek ve Cancavid milislerini kontrol altına almak için kullanması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG