Erişilebilirlik

İran'la Doğalgaz Görüşmelerinden Sonuç Yok - 2004-07-30


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İran ziyaretini tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Başbakan Erdoğan’ın temaslarında, Türkiye’nin İran’dan PKK-KONGRA-GEL’i terörist örgüt ilan etme beklentisi imzalanan mutabakatla karşılanırken, doğalgaz konusundaki görüşmelerden kesin bir sonuç alınamadı.

Terörle mücadele konusunda iki ülke arasında işbirliğine karar verildi ve imzalanan güvenlik zaptıyla İran PKK-KONGRA-GEL’i terör örgütü kabul etti. Aynı zamanda imzalanan bu güvenlik zaptıyla istihbarat alanında işbirliği yapılacak, gerek duyulduğu takdirde PKK/KONGRA-GEL’e karşı ortak operasyonlar gerçekleştirilecek. İki ülke arasında İran doğalgazının alımı ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesi konusunda ise sekiz saat süren uzun bir pazarlık yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İran Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Muhammed Rıza Arif’le yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, doğalgaz konusunda siyasi prensiplerin belirlendiğini ve bundan sonra teknik görüşmelerin devam edeceğini açıkladı. Başbakan doğalgaz konusunda BOTAŞ ve İran Ulusal gaz şirketi arasında görüşmelerin sürdürüleceğini söyledi. Erdoğan 'Ciddi siyasal irade doğrultusunda yapılması öngörülen anlaşmanın teknik detayları BOTAŞ ve İran ulusal gaz şirketi arasında yürütülecektir' diye konuştu.

İki ülke arasında sekiz yıl önce 25 yıllık doğalgaz alım anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya göre bu süre içinde Türkiye İran'dan 10 milyar metreküp doğalgaz alacak.

Anlaşmada şu an için yaşanan pürüz ise İran doğalgazının fiyatı. Ancak Başbakan Erdoğan İran ziyareti dönüşü yaptığı açıklamada fiyatın dışında başka beklentilerinin de olduğunu söyledi. Başbakan bu konuda görüşmelerin devam edeceğini belirtti. Sekiz saatlik görüşmenin sonunda İran tarafının doğalgaz konusunda fiyat indirimine gitmediği ve tarafların gaz şirketlerinin yapacağı çalışmaların ardından tekrar biraraya geleceği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG