Erişilebilirlik

30 Temmuz 2004 - 2004-07-30


Demokrat Parti kurultayı bir çok Amerikan gazetesi açısından bir gövde gösterisi olarak yorumlanıyor. New York Times, Kerry’nin adaylığının ilanından sonra yaptığı konuşmayı bu gövde gösterisinin en gösterişli anı olarak tanımlıyor ve Irak konusundaki tutumunu eleştiriyor:

"Kerry, teröre karşı nasıl savaşacağını çok iyi biçimde anlattı: daha saldırgan bir iç güvenlik politikası izleyeceğini, istihbarat birimlerinde reforma gideceğini ve nükleer silahlanmayı sona erdirmek için diplomatik çabaları yeniden öne çıkaracağını söyledi. Ancak Kerry, Irak konusunda açık bir politika sunmadı. Seçmenlerin, Kerry’den, Irak’ın işgaline Kongrede destek vermesinin yanlış olduğunu duyması gerekiyordu. Anlaşılıyor ki Kerry bu konuya değinmeyecek."

Cumhuriyetçi partiye yakınlığıyla bilinen Washington Times da, Kerry’nin konuşmasının başarılı olduğunu belirtiyor ancak “Başkan Bush’un yerinde olsaydı savaşa girer miydi” sorusunu cevapsız bıraktığını vurgulayarak ciddi bir fırsatı kaçırdığı görüşüne yer veriyor.

"Kerry, ulusal güvenlik konusunda olduğu gibi ekonomik güvenlik konusunda da açık ve net konuşma fırsatını kaçırdı. İstihdamın ülke dışına kaymasını ve ülke ekonomisinin Ortadoğu petrolüne bağımlılığını sona erdirme sözleri gerçeklikten uzaktı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında doğan neslin emekli olmasıyla birlikte sağlık ve sosyal güvenlik sistemi üzerine binecek ek yük konusunda da nasıl bir politika izleyeceğini açıklamakta başarısız oldu. Seçimlerde, insanlar adayların parti kurultaylarındaki performanslarına göre oy kullanmayacak. Ancak kurultaydaki performansın da kısmen bir etkisi olacak ve bu noktadan bakıldığında Kerry, siyasi açıdan etkili olsa da, ülkenin ihtiyaç duyduğu türden bir liderlik yeteneğine sahip olduğunu göstermekte başarısızdı."

Christian Science Monitor ise, Kerry’nin konuşmasını Irak politikası ekseninde yorumlamış. Gazete, Demokrat Parti’nin Irak konusunda yapılan hataları değil, bundan sonra kendi izleyecekleri politikayı öne çıkaracağı tespitinde bulunuyor. Chirsitian Science Monitor, Irak başbakanı İyad Allawi’nin Irak’ta demokratikleşme ve terörü sona erdirme yönündeki çabalarını değerlendirirken de, bu çabaların başarısının Amerikan başkanlık seçimini doğrudan etkileyeceği görüşüne yer veriyor.

"Eğer 2 Kasım’a kadar şiddet sona ermezse ve Allavi Irak seçimlerini ertelemek zorunda kalırsa, Demokratların Irak konusunda daha başarılı olacaklarını söylemelerinin bir anlamı olur. Demokratlar Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısını artırmayı düşünüyor ve NATO’daki müttefikleri ikna edebileceklerine inanıyor. Ancak Kerry yönetimi Irak konusunda daha başarılı bir politika izlese bile, her iki Amerikan partisinin de istediği gibi, Irak’ın Ortadoğu’da bir umut ışığı olup olmayacağını Allavi, Allavi’nin yerine gelecek isim ve diğer Iraklı aydınların izleyecekleri politikalar belirleyecek."

Boston Globe da, diğer Amerikan gazeteleri gibi Kerry’nin konuşmasını manşete taşımış. Gazete, Kerry’nin şeref, görev ve güç gibi kavramları öne çıkartarak teröre karşı savaşta güçlü bir liderlik yapacağı mesajını vermeye çalıştığını yazıyor:

"Delegelerin hafta boyunca dile getirdiği gibi, Kerry’nin görev duygusunun yanı sıra liderlik hırsını da göstermeye devam etmesi gerekiyor. Eski başkan Clinton’ın da dediği gibi, duygusallık ve bilgelik birbiri ile çelişen kavramlar değildir."

XS
SM
MD
LG