Erişilebilirlik

Kerry ve Edwards Resmen Aday - 2004-07-29


Boston’da devam eden Demokrat Parti Büyük Kurultay’ında eyaletlerden gönderilen delegelerin oyuyla Senatör John Kerry’nin başkan adaylığı resmen onaylandı.

John Kerry görevi kabul konuşmasını, dört günlük Kurultay’ın bu akşamki kapanışında yapacak.

Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayı Senatör John Edwards, görevi kurultayda dün akşam yaptığı konuşmayla resmen kabul etti.

Delegelerin coşkulu tezahüratlarıyla kürsüye gelen Edwards, Başkan Adayı Senatör Kerry’nin Vietnam’daki başarılarını övdü ve Kerry’i zor zamanlarda önemli kararlar alabilen bir lider olarak tanımladı. Edward, Kerry’yi savaşta denenmiş, ülkeyi korumaya, çalışan, orta sınıf Amerikalılara yardım etmeye hazır bir lider olarak sundu.

Edwards, iç politika önceliklerine ağırlık verdiği konuşmasında, iktidara geldikleri zaman sağlık ve eğitim alanlarında reform yapacaklarını, asgari ücreti yükselteceklerini ve yoksul Amerikalılara sahip çıkacaklarını söyledi. Edwards, sosyal programlar için harcanacak para için zenginlerden toplanacak vergileri kaynak olarak gösterdi.

John Edwards, Kerry’nin savaş deneyiminden sözederken Vietnam savaşına deniz subayı olarak katılan Kerry’nin, emrindeki askerlerin hayatını kurtardığını örnekler vererek anlattı. Edwards, Kerry’nin, Amerika’nın güvenliğini ve dışarıda daha çok saygı görmesini sağlayacağını, uluslararası ittifak ilişkilerini güçlendireceğini söyledi. Edwards, Irak’tan sözederken, Irak’ta görevi tamamlayacaklarını “Irak’a komşu Suriye ve İran’ın, Irak’ta demokrasinin gelişmesini engellemesine” izin vermeyeceklerini bildirdi.

Edwards, Başkan seçildiği takdirde Kerry’nin, asgari ücretleri arttıracağını, iş olanaklarının ülke dışına çıkmasına sebep olan Amerikan şirketlerini, vergi politikasıyla cezalandıracağını belirtti.

Altı yıl önce Kuzey Carolina eyaletinden Demokrat Parti Senatörü olarak seçilen John Edwards 1953 yılında dünyaya geldi. Babası tekstil işçisi olan John Edwards, ailesi içinde üniversitesi eğitimi gören ilk kişiydi. Edwards, kendisi gibi avukat olan eşi Elizabeth’le Kuzey Carolina Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenci oldukları sırada tanışmıştı. Üç çocuk sahibi olan Edwards’lar, en büyük çocukları olan oğulları Wade’i, 1996 yılında 16 yaşındayken bir trafik kazasında kaybetmişti.

Demokrat Parti kurultayının üçüncü gününde daha önce konuşan Demokrat Partililer, Başkan Bush’un özellikle dış politikasını eleştirdi. Amerika’nın eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Bill Richardson, askeri açıdan hiçbir zaman bugünkü kadar güçlü olmadığı halde Amerika’nın uluslararası alanda gördüğü saygının bugün en düşük düzeye indiğini söyledi. Siyah lider Jesse Jackson da “Amerikan askerlerini geri getirme, Başkan Bush’u ise kendi eyaleti olan Teksas’a gönderme zamanının geldiğini” belirtti.

Demokrat Parti Başkan adayı John Kerry, kurultay delegelerine ve Amerikan halkına kurultayın son günü olan bugün hitabedecek ve partisinin başkan adaylığını kabul ettiğini resmen ilan edecek.

Bir haftadır seçim gezisinde olan John Kerry, dün Boston’a döndü ve Vietnam savaşındaki eski silah arkadaşlarıyla birlikte limanda bir tur attı. Kerry, Vietnam savaşı sırasında, deniz üsteğmeni rütbesiyle hücumbot komutanı olarak görev yapmış ve üstün hizmetlerinden dolayı birçok madalya kazanmıştı.

Başkan George Bush ile yardımcısı Dick Cheney’nin Cumhuriyetçi parti adayları olarak ilan edileceği Cumhuriyetçi Parti Kurultayı ise gelecek ay New York’ta yapılacak.

XS
SM
MD
LG