Erişilebilirlik

Rekor: 'Bir Varil Petrol 43 Dolar' - 2004-07-29


Ham petrol fiyatları dün dünya piyasalarında büyük bir artış yaşadı. Petrol fiyatları, Yukos şirketinin, Rus hükümetiyle devam eden anlaşmazlığı yüzünden, üretimi durdurabileceği haberleri üzerine, yükselişe geçti. New York piyasalarında petrol fiyatı, rekor seviyelere ulaşarak, varil başına 43 doları buldu.

Rusya’dan Çin’e yapılan petrol satışlarının, nakliye şirketlerine ödeme yapılamamasından dolayı durdurulacağı haberleri üzerine, fiyatlar, varil başına bir dolardan fazla artış gösterdi. Suudi Arabistan’dan sonra en büyük petrol ihracatçısı olan Rusya’nın en büyük petrol şirketi olan Yukos, hükümetle ciddi bir hukuki mücadeleye girmişti.

Chicago’da bulunan Infinity Brokerage firmasında petrol uzmanı olarak çalışan John Person, bir varil petrolün 45 dolara kadar yükselmesini beklediğini kaydetti:

“Bence, OPEC ülkeleri kapasitelerine yakın üretim yapıyor. Buna ek olarak, Rusya’yla Irak’ın üretim yapamadığını göz önünde bulundurursak, çok yakın bir tarihte fiyatlar 45 dolar seviyesine ulaşabilir.”

Londra’dan bir başka petrol uzmanı, Yukos şirketinde yaşanan kargaşanın, Rusya’nın petrol ihracatını ciddi bir şekilde etkilemeyeceği kanısında. Uzman, Rus hükümetinin Yukos şirketini parçalamaya çalışmakla birlikte ihracatın seviyesini sabit tutmakta kararlı olduğunu söylüyor.

Özellikle Kuzey Amerika kıtasında ve doğu Asya bölgesindeki ekonomilerin düzelmesiyle birlikte, dünya petrol talebinin arttığı gözleniyor. Bu yılki talep artışı, son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. John Person, önümüzdeki altı ayda, yüksek talebin devam etmesini bekliyor:

“Çin’de son zamanlarda çelik, inşaat malzemesi, ve diğer ürünlerine talebin yükselmesi ; bu ürünlerin nakledilmesi için petrol talebenin artmasına yol açıyor. Yani, petrol fiyatlarındaki artış, sadece Amerikalıların cip kullanmasından dolayı değil, dünyada birçok alandaki talep artışından kaynaklanıyor.”

Uluslar arası Para Fonu, Nisan ayında yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının bu yıl varil başına ortalama 32 dolar olacağını tahmin etmişti. Petrol fiyatlarının şu anki seviyesi, hedeflerin ciddi oranda aşıldığını gösteriyor. Uzmanlar, petrol fiyatlarının, yeni düzelen küresel ekonomiyi durgunluğa sokması için, daha ne kadar artması gerektiğini bilemiyor. Petrol fiyatlarındaki artışından dolayı, bazı bölgelerde ekonomik durgunluk belirtileri görülmeye başladı.

XS
SM
MD
LG