Erişilebilirlik

Demokrat Başkan Adayının Eşi Kurultay'da Konuştu - 2004-07-28


Senatör Edward Kennedy, Başkan Bush’un 11 Eylül saldırılarından sonra önemli müttefikleri yabancılaştırarak Amerika’nın güvenliğine zarar verdiğini söyledi.

Senatör Kennedy Demokrat Parti’nin Boston’da devam eden kurultayında en sert konuşmalardan birini yaparak Başkan Bush ve ekibini ağır dille suçladı. Öldürülen kerdeşleri, eski Başkan John Kennedy ile Senatör Robert Kennedy’nin hayatta kalan tek erkek kardeşi olan Senatör Edward Kennedy sosyal, çevre ve politik alanlarda yapılan hataların, seçmenin Kasım ayındaki seçimlerde Başkan Bush ve ekibini görevden uzaklaştırması için yeterli olduğunu bildirdi. Senatör Kennedy şöyle konuştu:

“Senato’da pek çok yıl hizmet verdim, birçok seçim gördüm. Fakat bunların hiç biri bu seçim kadar önem ve aciliyet taşımıyordu. Şimdiye kadar hiçbir zaman, bu yılki kadar, birbirine tam zıt olan iki aday arasında, derin sonuçlar yaratacak bir tercih yapma durumuyla karşı karşıya gelmemiştik.”

Senatör Kennedy Irak savaşının yanlış olduğunu ve Başkan Bush’un El Kaide’ye karşı savaşı zorlaştırdığını bildirdi. Kennedy şöyle devam etti:

“Bugüne kadar kadın erkek 900 askerimiz hayatını verdi. Bu yanlış yönetilen savaşta altı bin askerimiz de yaralandı. Bu yönetim müttefiklerimizi bizden soğuttu. Amerika’yı daha güvenlikli bir yer haline getirecek yerde, bizi daha güvenliksiz hale getirdiler. Terörizme ve El Kaide’ye karşı gerçek bir savaşı kazanmayı zorlaştırdılar.”

Parti’nin Başkan adayı John Kerry’nin ülkeyi yönetecek deneyime sahip olduğunu belirten Senatör Kennedy halkı kendisine oy vermeye çağırdı. Kurultay’da konuşan Güney Dakota Senatörü Tom Daschle ise delegelere şöyle hitap etti:

“Güney Dakotalılar Irak’ı yeniden imar etmek için para var, ama ülke içindeki ihtiyaçlara gücümüz yetmiyor şeklindeki bir fikri kabul etmiyor”

Senato Demokrat Azınlık Grubu lideri olan Tom Daschle da Amerikan halkından John Kerry’ye destek vermelerini istedi.

Kurultayın ikinci gününde delegeleri en çok coşkulandıran konuşmayı "Kurultayın Baş Konuşmacısı" olan Illinois eyaletinden Demokrat Parti Senatör adayı Barack Obama yaptı. Babası Kenya'dan göçetmiş olan 42 yaşındaki Obama'nın, sosyal adalet ve yurtseverlik çağrılarıyla dolu konuşması delegelerin sürekli alkışlarıyla karşılandı. Obama, Başkan Bush yönetiminin, 11 Eylül terör saldırılarından sonra yürürlüğe koyduğu iç güvenlik yasalarının Amerika'da özellikle azınlık gruplarının medeni hakları açısından çok olumsuz etkiler yarattığını söyledi.

Kurultayın ikinci gününde son konuşmacı ise partinin Başkan adayı Senatör John Kerry'nin eşi, Teresa Heinz Kerry idi. Bayan Kerry konuşmasında kadın hakları, doğal çevrenin korunması ve alternatif enerji kaynakları geliştirilmesine olan ihtiyaç üzerinde durdu ve kocası Başkan seçildiği takdirde Amerika'nın bu alanlarda büyük atılımlar yapacağını söyledi.

Teresa Heinz Kerry'nin konuşmasından önce delegelere, kendisini tanıtan bir video gösterildi. Portekiz asıllı olan 65 yaşındaki bayan Kerry'nin çocukluğu Mozambik'te geçmiş, yüksek öğrenimini ise Güney Afrika'da görmüş. Teresa Heinz Kerry, ilk kocası ve sonradan Pennsylvania eyaletinden Cumhuriyetçi Parti Senatörü seçilen John Heinz'ın 1991 yılında bir uçak kazasında ölmesinden sonra, 1995'te Senatör John Kerry ile evlenmiş.

Bayan Kerry, kurultaydaki konuşmasında delegeleri, İngilize dışında bildiği dört dilde, Portekizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca selamladı.

Kurultayda ilginç bir konuşmacı da geçen ay başında ölen eski Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan'ın oğlu Ron Reagan'dı. Konuşmasının başında "Reagan" soyadıyla Demokrat Parti kurultayına konuşmacı olarak katılmasının birçoklarına ilginç geleceğini belirten Ron Reagan, konuşmasının siyasi nitelik taşımayacağını söyledi. Reagan, tıp alanında Parkinson, diyabet ve multipl skleroz gibi ölümcül olabilecek hastalıklara çare bulunması konusunda umut vaadeden kök hücre araştırmalarını savunan bir konuşma yaptı. Bu araştırmalara iktidardaki Cumhuriyetçi Parti, tutucu dinci çevrelerin baskısıyla karşı çıkıyor. Ron Reagan, bu konunun mutlaka siyasetin dışında tutulması gerektiğini söyledi ve Amerikalı seçmenleri, Kasım ayında oy kullanırken, kök hücre araştırmalarını destekleyen adayları tercih etmeye çağırdı.

Demokrat Parti Kurultayı'nın üçüncü günü olan bugün, partinin Başkan Yardımcısı Adayı Kuzey Carolina Senatörü John Edwards, adaylığı kabul ettiğini ilan eden konuşmasını yapacak.

XS
SM
MD
LG