Erişilebilirlik

Türkiye - İran Görüşmeleri - 2004-07-28


İran hükümetinin, PKK/Kongra-Gel örgütü hakkında gerekeni en kısa zamanda yapacağı bildirildi.

Tahran'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'le yaptığı görüşmede, İran hükümetine, "PKK/Kongra-Gel terör örgütüyle" mücadele alanında yaptığı işbirliği için teşekkür etti. Erdoğan, örgüt üyeleriyle İran güvenlik güçleri arasındaki son çatışmalarda hayatını kaybeden İran askerleri için başsağlığı diledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Muhammed Rıza Arif, hükümetinin, Türkiye'nin terör konusundaki görüşlerini paylaştığını ve PKK/Kongra-Gel örgütü konusunda gerekeni mümkün olan kısa zamanda yapacaklarını bildirdi.

Görüşmede Irak'taki gelişmeler üzerinde de duruldu. Başbakan Erdoğan Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne büyük önem verdiğini ve Irak'ta herhangibir etnik grubun nüfusun geri kalan bölümü üzerinde kontrol sahibi olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler görüşülürken Başbakan Erdoğan, yıllık ticaret hacmini 5 milyar Dolara çıkarmanın mümkün olduğunu belirtti.

Erdoğan, İran'ın, nükleer silahların yayılmasını önleme konusundaki uluslararası anlaşmayı imzalamış olmasından memnunluk duyduğunu belirtirken, İran hükümetini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'yla ilişkileri konusunda daha dikkatli olmaya çağırdı ve "bu şekilde spekülasyonlar önlenmiş olur" dedi.

XS
SM
MD
LG