Erişilebilirlik

Irak'ta İntihar Saldırısı: 68 Ölü - 2004-07-28


Irak güne bir kez daha intihar saldırısıyla uyandı. Başkent Bağdat’ın kuzeyindeki Bakuba'da bir polis karakolu yakınlarında bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Bir polis yetkilisi, söz konusu karakolun polis olmak isteyen Iraklıların işe alındığı bir merkez gibi kullanıldığını açıkladı.

Olayda ilk belirlemelere göre en az 68 kişi yaşamını yitirdi. Hastane kaynakları, 40'dan fazla kişinin de yaralı olduğunu belirtti.

Polis şefi General Velid El Azavi, olayın bomba yüklü araçla düzenlenen bir intihar saldırısı olduğunu söyledi.

Irak polis yetkilisi Muhammed Cesim, patlama anında, polis kuvvetlerine katılmak amacıyla karakol önünde bekleyen birçok gencin bulunduğunu, ayrıca olay yerinden bir otobüsün geçmekte olduğunu kaydetti.

Sünni ve Şiilerin birarada yaşadığı Bakuba bölgesinde geçtiğimiz yıldan bu yana bomba yüklü araçlarla saldırılar düzenleniyor. Bu saldırıların büyük bölümü, Irak'taki ABD askerleriyle işbirliği içinde görev yapan Irak polisini ve Ulusal Muhafızlar'ı hedef alıyor.

Öte yandan kuzeydeki Balad-Ruz kentinde, yol kenarına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu bir ABD askeri öldü, üç asker de yaralandı.

Direnişçi Gruplarla Çatışmalar Sürüyor

Bağdat'ın güneyinde Süvariye kasabası yakınlarında Irak askerleriyle direnişçi gruplar arasında şiddetli çarpışmaların yaşandığı bildiriliyor.

Irak'taki Amerika öncülüğündeki çokuluslu koalisyonun güçlerinin sözcülerinden Polonyalı Yarbay Artur Domanski, bu sabah ABD özel kuvvetleri ve Ukrayna askerlerinin de katıldığı çatışmalarda 7 Irak askerinin öldüğünü, birçoğunun da yaralandığını söyledi.

Bir sözcü de, çarpışmalarda 35 direnişçinin öldüğünü, 40 kadarının da esir alındığını açıkladı.

Çatışmaların, Iraklı birliklerin Amerikan ve Ukrayna askerleriyle bölgede giriştiği operasyondan sonra başladığı bildirildi.

Kerkük'te Boru Hattına Sabotaj Hazırlığı

Kuzeydeki Kerkük kentinde de, petrol boru hattı yakınlarında sabotaj düzenlemek isteyen iki Iraklı, yerleştirmeye çalıştıkları bombanın patlaması sonucu öldü.

Ayrıca, kentte bir polis memuru iş çıkışı kimliği belirsiz kişilerin açtığı ateş sonucu öldü.

Balad-Ruz'da ABD Askeri Öldü

Irak'ın kuzeyindeki Balad-Ruz kentinde, yol kenarına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu bir ABD askeri öldü, üç asker de yaralandı.

ABD ordusundan yapılan açıklamaya göre bomba ABD askerlerinin Balad-Ruz kentinde devriye gezdikleri sırada patladı. Patlama sırasında askerleri taşıyan araç hasar gördü.

Irak'ta, savaşın başlamasından bu yana ölen ABD askeri sayısı 905'e ulaştı.

XS
SM
MD
LG