Erişilebilirlik

Vanunu'nun Kısıtlamaları Kaldırılmayacak - 2004-07-26


İsrail’in nükleer sırlarını ifşa ettiği için casusluk ve vatana ihanet suçlamasıyla 18 yıl hapis yatan ve üç ay önce serbest bırakılan Mordechai Vanunu üzerindeki sınırlamaların kaldırılması talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

Dimona nükleer tesisinin eski çalışanlarından Vanunu’nun, bu durumda ülkeden ayrılması ve İsrail’in nükleer programı hakkında konuşması yasak. Vanunu’nun yabancılarla teması da denetim altında tutulmaya devam edecek.

İsrail temyiz mahkemesi, Vanunu’ya uygulanan bu yasakların, devlet sırlarını koruma açısından gerekli olduğu sonucuna vardı. Bununla birlikte, İsrail vatandaşı, artık ülkenin nükleer sırlarıyla ilgili hiçbir şey bilmediğini ve başka bir ülkede yaşamak istediğini söylüyor.

İsrail, nükleer programı hakkında bilgi vermeyi reddediyor. Ancak, Mordechai Vanunu’nun, 1980’li yılların ortalarında Sunday Times gazetesine verdiği bilgiler sayesinde, o dönem İsrail’in en az 100 nükleer savaş başlığına sahip olduğu ortaya çıktı. Bu duruma öfkelenen İsrail hükümeti, gizli ajanlarını yollayarak Vanunu’yu, İtalya’dan ülkesine kaçırmış ve vatana ihanet suçundan hapsetmişti.

XS
SM
MD
LG