Erişilebilirlik

İsrail'in Yeni Operasyonları - 2004-07-25


Batı Şeria'nın Tulkarim kentinde, İsrail askerlerinin düzenlediği operasyonda, altı Filistinli militan öldürüldü.

Bu arada İsrail helikopterleri Gazze’de bir eve roket saldırısı düzenledi. Olayda üç kişinin yaralandığı bildirildi.

Perşembe günü benzeri bir saldırıda iki İslami Cihad militanı öldürülmüştü.

İsrail birliklerinin Gazze’nin kuzeyindeki operasyonları da sürüyor. Ordu tarafından yapılan açıklamada, operasyonların, İsrail’in elindeki bölgelere roket atan Filistinli militanları bulmak amacıyla düzenlendiği belirtiliyor.

Filistinlilere göre İsrail birlikleri tanklarla Gazze’deki Beyt Hanun köyünü işgal etmiş durumda. Köyde çıkan çatışmalarda bir Filistinli militanının yaralandığı kaydedildi.

Öte yandan İsrail’de bu kez, Yahudi militanların saldırılarından kaygı duyuluyor.

İsrail Güvenlik Bakanı Tzahi Hanegbi, radikal Yahudilerin Kudüs’te Müslümanlara ait kutsal yerlere saldırabileceği, bu şekilde Filistinlileri misilleme yapmaya kışkırtabilecekleri uyarısında bulundu. İsrailli bakana göre, radikal Yahudilerin amacı, hükümeti Gazze’den çekilme planından vazgeçirmek.

İsrailli Bakan Hanegbi, son dönemlerde Kudüs’teki kutsal yerlere yönelik saldırı tehditlerinin arttığını vurguladı.

Kudüs’te Harem-i Şerif olarak bilinen yerde, Kubbetül Sahra ve Mescidi Aksa gibi kutsal yapılar yer alıyor. Müslümanlar için kutsal sayılan bu dini yapılar, Yahudilere ait iki eski tapınağın üzerine yapılmasından dolayı, bu dinden olanlar için de özel bir önem taşıyor.

Dört yıl önce muhalefet liderliği yapan Ariel Şaron’un bu bölgeye gitmesiyle başlayan ve İsrail askerleriyle Filistinlilerin çatışmalarına yol açan olaylar, bugün hala devam eden ikinci intifadayı tetiklemişti.

Bu arada Başbakan Şaron hükümetinin Gazze'den çekilme planlarını barışçı yollarla protesto etmeyi tercih eden bazı yerleşimciler de Gazze’den Kudüs’e kadar el ele tutuşarak etten duvar oluşturdu. 90 kilometrelik insan zincirini düzenleyenler, eyleme 150,000 kişinin katıldığını söylerken İsrail Radyosu sayıyı 70,000 olarak verdi.

Yahudi yerleşimcilerin protesto eylemi sona ererken Filistinli militanlar Han Yunus'un batısındaki bir yerleşim merkezine havan ateşi açtı. Saldırıda, en az dört İsraillinin yaralandığı bildirildi.

Arafat'a Yetki Paylaşma Çağrısı

Filistinli milletvekili Hanan Aşrawi, Yaser Arafat’a yetkisini paylaşma çağrısında bulundu.

İsviçre’de yayınlanan Sonntags Blick gazetesinde demeç veren Aşrawi, Filistin lideri Yaser Arafat, başbakan Ahmet Kureya ile yetkisini paylaşmaması durumunda, yolsuzluklara isyan eden militanların daha fazla eylem düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

Filistin lideri Yaser Arafat, dün, siyasi krizin patlak vermesinden bu yana yaptığı ilk açıklamalarda, hükümetinin güçlü ve sağlam olduğunu söylemişti.

Ramallah’ta Arap diplomatlarla yaptığı görüşme sonrasında Arafat, Filistin’de siyasi kriz olmadığını da söyledi.

XS
SM
MD
LG