Erişilebilirlik

Demokrat Parti Kurultayı Başladı - 2004-07-25


Amerika’da muhalefetteki Demokrat Parti'nin başkan ve başkan yardımcısı adaylarının delegeler tarafından onaylanacağı kurultay, bugün Boston kentinde başladı. 4,300 delegenin katıldığı toplantının ilk önemli konuşmacısı önümüzdeki saatlerde Bill Clinton olacak.

Son kamuoyu yoklamaları, Kerry ve Cumhuriyetçi Parti’den başkanlığa yeniden seçilmeye çalışan George Bush’a verilen desteğin, birbirine yakın olduğuna dikkat çekiyor. Time dergisi tarafından bugün yayınlanan kamuoyu yoklamasına göre, seçmenlerin yüzde 46’sı Kerry’ye oy vereceğini söylerken, yüzde 43’ü de tercihini Bush’tan yana kullanacağını belirtti.

Kamuoyu yoklamaları, Amerikalı seçmenlerin Demokratlar’ın adayı John Kerry’yi hala çok iyi tanımadığını da ortaya koyuyor. Time dergisinin anketine katılanların sadece yüzde 29’u Demokrat politikacı hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olduğunu söyledi.

Demokrat Parti Başkanı Terry McAuliffe, 4 günlük ulusal kurultayda esas amaçlarının, John Kerry’i ve başkan yardımcısı adayı John Edwards’ı Amerikan halkına tekrar tanıtmak olduğunu belirtti.

Demokratların ulusal kurultayında, Kerry’nin deneyimli bir asker ve politikacı olduğu mesajı verilecek, bu çerçevede başkan adayının Vietnam Savaşı’na aktif olarak katıldığı ve dört dönem Senato’da görev yaptığı gibi unsurlar üzerinde durulacak.

Kerry, kurultayda, Irak ve ekonomi politikalarını da ortaya koymaya çalışacak.

Kurultayın ana konuşmacıları, John Kerry ve yardımcılığına aday olan John Edwards olacak. Konuşmacı listesinde, eski başkanlar, Jimmy Carter ve Bill Clinton, eski başkan yardımcısı Al Gore gibi ünlü isimler de yer alıyor. Buna ek olarak, kurultayda Massachusetts eyaletinin kıdemli Senatörü Ted Kennedy’nin, uzun siyasi yaşamı ve başarıları özel bir programla delegelere anlatılacak.

Bu arada terör saldırılarından kaygı duyulan Boston kenti üzerinde Amerikan Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar, devriye gezmeye başladı. Sahil Güvenlik botları liman bölgesinde güvenliği sağlamaya çalışırken, kentin çeşitli yerlerine televizyon kameraları yerleştirildi.

Güvenlik amacıyla kent çevresindeki yollar, kurultayın sürdüğü 4 gün boyunca kapalı tutulacak.

Cumhuriyetçilerin kurultayı ise, bir ay sonra New York’ta yapılacak. Halen Teksas’taki çiftliğinde tatil yapan Cumhuriyetçilerin tek adayı Başkan Bush, Demokratların kurultayından sonra, kampanya gezilerine çıkmayı hedefliyor.

XS
SM
MD
LG