Erişilebilirlik

Devrilen Trenin Makinistleri ile Şefi Tutuklandı - 2004-07-24


Sakarya'nın Pamukova İlçesi'nde Perşembe akşamı raydan çıkan hızlandırılmış trenin makinistleri Fikret Karabulut ile Recep Sönmez ve Şef Köksal Coşkun, Pamukova Adliyesi'nde, nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Makinistler ve tren şefinin olayın, "toplumda infial uyandırması" nedeniyle mevcut deliller göz önüne alınarak, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'nun (CMUK) ilgili maddeleri uyarınca tutuklandığı açıklandı. Sanıklar Geyve Cezaevi'ne gönderildi.

Makinistler ile tren şefinin avukatı İsmail Gürses, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın, kazanın olduğu bölgede trenin 130 kilometre hızla gitmesi gerektiği yönünde talimatı bulunduğunu söyledi. Gürses'in sözünü ettiği talimatın kopyası bugünkü gazetelerde de yayınlandı.

Kazanın meydana geldiği viraja giriş hızının 80 kilometre olması gerektiğini belirten avukat Yıldırım, "Biz trenin kayıtlarını inceledik. Viraja giriş hızı 118 kilometre görünüyor. Bu kazanın araştırılması için yurtdışından uzman talebinde bulunacağız" dedi.

İstifa etmesi yönünde basının yoğun eleştirileriyle karşı karşıya bulunan ve dün bir basın toplantısı düzenleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, makinistlerin ve tren şefinin suçlu olduğunu ima etmişti. Bakan Yıldırım ayrıca, kazayla ilgili olarak istifa etmeyeceğini ve yaptığı uygulamaların arkasında olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, dün Cuma namazı çıkışında bir gazetecinin, "Tren kazasından dolayı Ulaştırma Bakanı ve sorumlular hakkında tasarrufunuz olacak mı?" sorusuna, "Haddinizi bilerek soru sorun" yanıtını vermişti.

Bu arada Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin hızlandırılmış trenin neden raydan çıktığını araştırmak için kaza yerine gönderdiği inceleme heyeti çalışmalarını tamamladı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "deliller karartıldı. 150 metre ray döşenmiş durumda. Olayın oluş nedenine ilişkin açıklama yapılamamıştır" dedi. TMMOB raporunda, yalnızca delillerin ortadan kaldırıldığı, bu nedenle de sağlıklı bir inceleme yapılamadığı belirtildi.

İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlı trenin, Perşembe günü, Sakarya'nın Pamukova ilçesi yakınlarında raydan çıkması sonucu 36 kişi ölmüş 80'den fazla kişi de yaralanmıştı. Ağır yaralılardan birinin de dün gece öldüğü ve kazada yaşamını yitirenlerin sayısının 37'ye yükseldiği bildirildi.

Hızlı tren uygulaması Haziran ayında başlatılmıştı. Bu uygulamayla hattın bazı bölümlerinin hızlandırılması ile İstanbul Ankara arası yolculuk beş saate indirilmişti. Bilim çevreleri, hızlandırılmış tren seferleri için yeterli altyapı olmadığını belirterek, hatların elden geçirilmediği eleştirilerini dile getiriyordu.

Hızlandırılmış trenin 4 Haziran'daki ilk seferini de Başbakan Erdoğan hareket sinyalini vererek başlatmıştı. İlk sefer Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ekspresi'nin Haydarpaşa Garı'ndan hareketiyle gerçekleştirilmişti.

XS
SM
MD
LG