Erişilebilirlik

11 Eylül Raporu Bugün Açıklanıyor - 2004-07-22


11 Eylül terör saldırılarını inceleyen Özel Kongre Komisyonu’nun raporu önümüzdeki saatlerde açıklanacak.

Basına sızan haberlere göre, raporda, New York ve Washington’daki saldırıları durdurmak için çeşitli fırsatlar olduğu ancak hepsinin kaçırıldığı belirtiliyor.

NBC televizyonu ve Washington Post gazetesine göre, kaçırılan fırsatlar arasında, Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü C-I-A’nin iki hava korsanının izini kaybetmesi ve el Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesi için yapılan başarısız girişimler de var.

11 Eylül saldırılarını inceleyen komisyonun raporu, 600 sayfadan oluşuyor.

11 Eylül saldırılarını soruşturan bağımsız komisyonun başkanları, hazırladıkları raporu açıklamadan önce dün Kongre üyelerine ve Beyaz Saray’a bilgi verdiler.

Buna rağmen raporda, saldırıların kesinlikle önlenebileceği şeklinde bir sonuca varılmıyor.

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Parti Grup Lideri Nancy Pelosi, rapor hakkında bilgi aldıktan sonra gazetecilerle konuşurken şöyle dedi:

'Rapor birini suçlamak için değil, Amerika’yı gelecekte olabilecek saldırılardan korumak için yazıldı.'

Raporun kamuoyuna açıklanmasından önce bilgi alanlar arasında Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Beyaz Saray Hukuk Danışmanı Alberto Gonzalez ve Beyaz Saray Genel Sekreteri Andrew Card da vardı. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, bu üç yetkilinin daha sonra Başkan Bush’u bilgilendireceğini söyledi.

Başkan Bush da, komisyonun ulaştığı sonuçları öğrenmeyi beklediğini belirtti:

'İç güvenlikle ilgili hazırlıklarımızı geliştirmek için Kongre ve yerel yönetimlerle işbirliğine devam edeceğiz. Amerikalılar, hükümetlerinin bir terör saldırısını önlemek için elinden geleni yaptığından emin olmalıdır.'

Beyaz Saray başlangıçta 11 Eylül komisyonunun oluşturulmasına direnmiş, daha sonra da soruşturmanın kapsamını sınırlamıştı. Komisyona şartlı olarak bilgi veren Başkan, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin de komisyon üyeleriyle görüşmesini istemişti. Başkan ve Başkan yardımcısı komisyon üyelerine yemin etmeden bilgi verdiler, bir kişinin tuttuğu notlar dışında bu toplantıda her hangi bir elektronik kayıt alınmadı.

11 Eylül Komisyonunun raporu konusunda basına sızan haberlere göre 11 Eylül saldırılarını önlemek için kaçırılan fırsatlar arasında, Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’in, 19 hava korsanından ikisinin ismini teröristler listesine eklememesi, Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın 2001 yılı Ağustos ayınta tutukladığı ve 11 Eylül saldırılarına karışan hava korsanlarıyla ilişkisi olduğu sanılan Zacarias Moussaoui’den gerekli bilgileri alamaması ve Üsame Bin Ladin’e düzenlenen başarısız suikast girişimleri sıralanıyor. Rapora göre, el Kaide, Irak’tan ziyade; İran ve Hizbullah’la daha yakın ilişkiye sahip. Raporda 11 Eylül saldırılarını düzenleyen 19 hava korsanından 10’nun İran’dan geçiş yaptığı bildiriliyor.

Raporda, istihbarat dairelerinde reform önerileceği ve bütün istihbarat dairelerinin başına, bakan seviyesinde atama yapılmasının tavsiye edileceği haber veriliyor.

Hava Korsanlarının Görüntüleri Yayınlandı

11 Eylül 2001 tarihinde başkent Washington’dan kalkan bir yolcu uçağını kaçırarak, Amerikan Savunma Bakanlığı binası Pentagon’a çarpan teröristlerin, havaalanında uçağa giriş yaparken alınan görüntüleri yayınlandı.

Yeni yayınlanan güvenlik kamerası görüntülerinde, uçağı kaçıran beş teröristten üçünün, metal detektörünü çaldırıp geri dönmesi, ve el detektörüyle bir kez daha arandıktan sonra, uçaklara alınmaları görülüyor.

Yetkililer, hava korsanlarının el bagajlarında ya da üzerlerinde çakı ya da maket bıçağı gibi kesici alet taşıdıklarına inanıyor.

Pentagon’na çarpan yolcu uçağında bulunan 64 kişinin tamamı ve Amerikan Savunma Bakanlığı binasında çalışan 125 kişi ölmüştü. Aynı gün iki uçak da, New York’taki Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerine çarparak binaları yıkmıştı.

XS
SM
MD
LG