Erişilebilirlik

Sakarya'da Tren Faciası - 2004-07-22


Devlet Demir Yolları'na ait İstanbul Haydarpaşa'dan Perşembe saat 18:00'de hareket eden ve İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış trenin lokomotifi, 4 yolcu vagonu ve 1 restoran vagonu akşam saat 19:45'te Sakarya'nın Pamukova ilçesi Osmaneli-Mekece istasyonu yakınlarında raydan çıktı.

Ölü ve yaralı sayısı konusunda çelişkili açıklamalar yapılıyor. Sağlık Bakanlığı, Perşembe saat 22:35 sıralarında 139 kişinin öldüğünü ve 74 yaralı olduğunu açıkladı. Ancak gece yarısı 00:20'de Ulaştırma Bakanlığı ölü sayısının 37, yaralı sayısının da 43 olduğunu duyurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, bölgede incelemelerde bulunduktan ve hastanelerdeki yaralıları ziyaret ettikten sonra Türkiye saati ile 01:40 sıralarında yaptığı açıklamada, "Boyutu büyük bir kaza geçirdik. Malesef 36 yurttaşımız yaşamını yitirdi, 79 kişi de yaralandı" dedi.

Başbakanlık Acil Durum Genel Müdürü Hasan İpek de, İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu hızlandırılmış treninin raydan çıkması sonucu ölen ve yaralananların sayısında çelişkiler olduğunu bildirdi.

İpek, kaza yerinde ve hastanelerde birden fazla kaynaktan tespit çalışması yapıldığını ve çalışmaların üst üste konulması sonucunda da abartılı rakamların çıkmış olabileceğini kaydetti.

Görgü tanıkları, televizyon kanallarına hızlandırılmış trenden yolcuların çevreye savrulduğunu anlattılar.

Olay yerine giden Bilecik Valisi Ayhan Çevik vagonlardan bazılarının üst üste bindiğini belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili ve Kriz Masası Başkanı Muammer Türker, hızlandırılmış trenin raydan çıkmasının hız ile ilişkili olmadığını düşündüklerini söyledi.

Hızlandırılmış trenin 234 yolcu, 9 personel olmak üzere 243 kişi taşıdığını belirten Türker, kazanın sebebine ilişkin çeşitli spekülasyonların yapıldığını, ancak teknik çalışma yapmadan birşey söylemenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Ulusumuzun bir daha böyle üzücü olaylar yaşanmaması, ölü sayısının artmaması ve yaralılarımızın bir an önce iyileşmesi en büyük dileğimizdir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Sakarya'daki tren kazasının boyut itibariyle çok büyük bir olay olduğu söyledi.

Erdoğan, bölgeye hareket ederken gazetecilere, olay nedeniyle çok büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Kaza, boyutu itibariyle çok çok büyük bir olay. Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

Erdoğan, Bosna-Hersek'te sivil savaş sırasında yıkılan ve daha sonra Türkiye'nin de aralarında yeraldığı uluslararası işbirliğiyle onarılan Mostar Köprüsü'nün açılışı nedeniyle Cuma g]n] Bosna'ya yapacağı ziyareti de iptal ettiğini duyurdu.

Bilim Adamı Israrla Karşı Çıkmıştı

İstanbul-Ankara arasında 4 Haziran’da tren seferlerinin hızlandırılmasının, özellikle alt yapı eksikliği nedeniyle, yerinde bir karar olmadığı yolunda kaygılar dile getirilmişti.

İki kent arasındaki yolculuk süresini 5 saate indiren trene, ilk büyük eleştiri Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Profesör Aydın Erel’den gelmişti.

Profesör Erel, 6 Temmuz’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı 10’uncu Ulaştırma Araştırma Konferansı’nda hızlı trenlerle ilgili kaygılarını dile getirerek, gerekli teknik yeterlilik sağlanana kadar hızlı treni seferden kaldırmasını istemişti.

Erel, "Hızlandırılmış trene binmem, sevdiklerimin binmesine de izin vermem" diye konuşmuştu.

İlk hareket sinyalini Erdoğan vermişti

Sakarya'da raydan çıkan Yakup Kadri Karaosmanoğlu ekspresi, 4 Haziran'da Haydarpaşa Garı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, Erdoğan'ın hareket sinyalini vermesinin ardından Ankara'ya doğru yola çıkmıştı.

XS
SM
MD
LG