Erişilebilirlik

Abdullah Gül Kahire'ye Gitti - 2004-07-21


Irak’a komşu ülkeler toplantısının altıncısı bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Türkiye’yi temsilen katıldığı toplantıda, Irak’ taki son gelişmeler, güvenlik durumu, seçim hazırlıkları gibi konular ele alınıyor.

Irak’taki yetki devrinden sonra yapılacak bu ilk toplantıya, Türkiye, Suriye, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Mısır ve Irak katılıyor.

Türkiye yi temsilen bu sabah Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Mısır ın başkentine hareket etti.

Diplomatik kaynaklar toplantıda Irak'ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin, kaynaklarının kendi halkı tarafından kullanılması ve barış içinde yaşanması olgusunun tekrar teyit edileceğini belirtti.

Kaynaklar Birleşmiş Milletler’in Irak'ın yeniden yapılanma sürecine dahil olmasının önemli olduğunu, Irak a ilişkin taahüdün devam ettiğini gösterdiğini kaydetti.

NATO’nun Irak güvenlik güçlerinin eğitimine katkı sağlaması konusuna da toplantıda değinilebileceği bildirildi.

Türkiye nin toplantıda özellikle Kuzey Irak taki kaygılardan dolayı Irak ın bütünlüğüne önem verdiğini dile getirmesi ve Kerkük ün demografik yapısının bozulmamasına yönelik mesajlar vermesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler’in Irak temsilciliği görevine geçen hafta atanan Pakistanlı Eşref Cihangir Gazi de toplantıya davet edildi. Bundan önce Kuveyt te yapılan toplantıda Birleşmiş Milletler in eski temsilcisi Lahdar Brahimi yer almıştı.

Irak’a komşu ülkeler toplantısı daha önce beş kez resmi, bir kez de İstanbul’da İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında, gayrıresmi olarak yapılmıştı.

Irak, süreç içinde bugüne kadar sadece Kuveyt’teki beşinci resmi toplantıya ve İstanbul’ daki resmi olmayan görüşmeye katıldı.

XS
SM
MD
LG