Erişilebilirlik

19 Temmuz 2004  - 2004-07-19


Filipinler hükümetinin, Irak’ta kaçırılan bir vatandaşının serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla bu ülkedeki askerlerini mümkün olan en kısa süre içinde çekeceğini açıklamasının yankıları sürüyor. Christian Science Monitor, Başkan Bush’un iki yıl önce Filipinleri “yakın bir dost” ve “sağlam bir müttefik” olarak tanımladığını hatırlatıyor, ancak gelinen noktada Washington yönetiminin Manila ile ilişkileri gözden geçirdiğini belirtiyor. Bununla birlikte gazete, Amerika’nın Filipinler Devlet Başkanı Gloria Arroyo’ya karşı takınacağı tavrın çok sert olmaması gerektiği uyarısında bulunuyor:

"Bush’un 11 Eylül sonrasında terörle mücadelede diğer ülkeler için kullandığı “ya bizimlesiniz, ya da bize karşısınız” sözleri, artık muğlak bir ifade haline geldi. Amerika, hem Washington’un eylemlerini desteklemek isteyen hem de ülke içinde muhalefetle karşı karşıya olan liderlere belli konularda hoşgörü göstermelidir. Amerika, müttefiklerinden biri kendi beklentilerini karşılamadığında çok fazla baskı yaparak, Asya ve Avrupa’daki genel güvenlik ittifakını riske atmamalıdır."

New York Times ise Afganistan’daki seçim hazırlıklarını gündeme getiriyor. Afgan avukat Ensar Rahil’in kaleme aldığı bir makalede, Afganistan’da seçimlerin ertelenmesine rağmen ülkede adil ve açık bir seçimin önünde seçmen kayıtlarındaki usülsüzlüklerden, yasal düzenlemelerdeki eksikliklere kadar bir dizi engel bulunduğu vurgulanıyor. Yazar, bu eksikliklerin tamamlanmasına özel bir önem verilmesi gerekliliğini dile getiriyor:

"Seçimler, bir hükümet için meşruluk ve inandırıcılık sağlayan bir süreçtir. Modern demokrasilerin yerleşmesinin onlarca yıl sürdüğü göz önüne alınırsa, Afganistan’ın demokrasinin temel direklerini birkaç ay içinde kurmasını beklemek gerçekçi olmaz. Elbette ki, seçimler için koşulların mükemmel hale gelmesini bekleyemeyiz ancak, belirli bir adaya büyük avantajlar sağlayacak şekilde seçimleri bir an önce yapmaya çalışmak demokrasinin gelişmesini engeller. Afganistan’da asgari bir kapasite geliştirilene kadar Afgan halkı oy kullanmaya zorlanmamalıdır."

Washington Times ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage’in Güney Asya gezisi çerçevesinde Amerika’nın Hindistan ve Pakistan’la ilişkilerini mercek altına alıyor. Gazete, Washington yönetiminin iki rakip ülkeyle ilişkilerinde belli bir dengeyi tutturması gerektiğini vurgulayarak, Çin’in bölgede hızla gelişen ticari ilişkilerine de dikkat çekiyor:

"Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage’in Güney Asya gezisinin nedenlerinden biri de, Pakistanlı yetkilileri, başta Afganistan sınırı olmak üzere, devam eden terörle mücadele operasyonları desteklemeye ikna etmek. Armitage, bu konuda Pakistan’a ne kadar baskı yapabileceğini iyi hesaplamalı. Armitage’in gezisinin bir başka amacı da, Hindistan’la ilişkilerin canlandırılması. Hindistan-Pakistan barış sürecinin ivme kazandığı, Washington’un Pakistan’a ciddi destek sağladığı bir dönemde, Armitage Amerika’nın Hindistan’la stratejik bir ittifak kurma amacını hızlandırma şansına sahip. Böyle bir gelişme, Hindistan’ın bölgede Çin’e karşı ekonomik ve jeopolitik bir denge unsuru haline gelmesine de yardımcı olur."

New York Post gazetesi yazarlarından Peter Brookes’un bugünkü makalesi de Çin tehlikesi üzerine. Ancak Brookes, Çin’in ticari açıdan olduğu kadar askeri açıdan da tehdit oluşturduğu görüşünde ve Avrupa Birliği’nin Pekin’e uyguladığı silah ambargosunu kaldırmayı planladıkları için Almanya ile Fransa’yı sert ifadelerle suçluyor:

"Bu, Avrupalı müttefiklerin silahlarının, ileride bir gün, Tayvan, Japonya ve hatta Güney Kore’yi savunmak isteyen Pasifik’teki Amerikan askerlerine karşı kullanılabileceği anlamına geliyor. Paris ve Berlin uzun süredir Amerika’nın ezici gücünün Avrupa Birliği, Çin ve Rusya gibi diğer güç merkezleri tarafından dengeleneceği çok kutuplu bir dünya arayışı içinde. Fransa ve Almanya, pratikte ise, bu diğer güç merkezlerini Amerikan karşıtı bir çizgide birleştirmeyi amaçlıyor. Avrupalı liderlerin bir diğer amacı da dünya silah pazarında Amerika’yla rekabete girmek."

XS
SM
MD
LG