Erişilebilirlik

Gazze Karışıyor, Arafat'ın Başı Dertte - 2004-07-18


Yaser Arafat’ın, güvenlik birimlerinin kontrolünü elinde tutmasına karşı çıkan bir grup silahlı saldırgan, Gazze’deki Filistin istihbarat dairesinin bürosuna baskın düzenledi.

Görgü tanıkları, saldırganların kapıda bekleyen güvenlik görevlilerine ateş açtıktan sonra, içeri girerek binayı ateşe verdiklerini bildirdi.

Muhalifleri, Yaser Arafat’ı, Filistinli yetkililerin yolsuzluklarına göz yummakla suçluyor ve güvenlik güçlerinin kontrolünü elinde tutmasına karşı çıkıyor. Militanlarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda şu ana kadar 12 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yolsuzluk yaptığı iddia edilen Filistinli yöneticilerin kaçırılması ve dünkü geniş çaplı gösteriler üzerine, Filistin lideri Yaser Arafat güvenlik birimleriyle ilgili bazı değişiklikler açıkladı. Bu çerçevede Arafat, bazı birimleri birleştirdi, ancak akrabası Musa Arafat’ı güvenlikle ilgili önemli bir göreve getirmesi, yeniden tepki topladı.

Arafat’ın kararına karşı çıkan Filistinliler, sokak gösterileri düzenledi. Yaser Arafat, gelişmeler üzerine görevinden ayrılacağını açıklayan Ahmet Kureya’nın istifasını kabul etmedi.

Filistinli Bakan Saib Erakat, Yaser Arafat’ın, Kureya’nın istifasını kabul etmediğini ve başbakanı görevinde kalması için iknaya çalıştığını söyledi:

'Bir krizle karşı karşıyayız. Ahmet Kureya, Arafat’a istifasını sunduğunu söyledi. Şu anda görüşmeler sürüyor ve karşı karşıya kaldığımız sorunu çözmek için elimizdeki tüm imkanları kullanabilmeyi umuyoruz. Gazze’de yasaların ihlaline tanık olduk. Filistin yönetimi, alacağı geniş kapsamlı önlemlerle Gazze’de asayişi yeniden sağlayacaktır.

Gazze’deki gelişmeler İsrailli yetkililer tarafından da yakından izlenirken, İsrail Adalet Bakanı Yosef Lapid, gelişmelerden Yaser Arafat’ı sorumlu tuttu:

'Kureya’nın istifasını sunması Yaser Arafat’ın Filistin topraklarında yarattığı karmaşanın tipik bir örneğidir. Yaşananlardan Arafat suçludur. Eğer Yaser Arafat hala bugün siyasi arenada olmasa Başbakan Kureya ile konuşur, hem İsrail hem de Filistinliler’in kabul edebileceği bir çözüm yolu bulurduk. Arafat barışı tehdit eden bir unsur olarak kaldığı sürece bu tür olaylar devam edecektir.'

Siyasi gözlemciler, Yaser Arafat’ın bu siyasi krizi de başarıyla geride bırakacağından emin görünüyor; bununla birlikte Arafat yönetiminin giderek daha fazla baskı altında kalacağını söylüyorlar.

Uluslararası topluluk, uzun bir süredir Arafat’tan Filistin güvenlik birimlerinin denetimini devretmesini istiyor. Filistinli liderin açıkladığı son değişikliklerin, gerçek anlamda reform niteliği taşımadığı belirtiliyor.

İsrail'de Yeni Hükümet Hazırlığı

İsrail Başbakanı Ariel Şaron bugün muhalefetteki İşçi partisi lideri Şimon Perez’le bir hafta içinde ikinci kez görüştü.

Gazze’den tek taraflı olarak çekilme planına destek arayan Şaron, görüşmede İşçi partisi’nin koalisyon hükümetine katılması konusunu ele aldı.

Konuyla ilgili resmi görüşmeler bugün geç saatlerde başlayacak. Gazze’den çekilme planına muhalefet eden Likud Partili bazı politikacıların istifası nedeniyle Şaron paralementodaki çoğunluğunu az bir farkla kaybetti.

Şaron, İşçi partisi koalisyona katılırsa yeni bakanlar kurulu oluşturacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG