Erişilebilirlik

'Anlamsız Değişiklik Maddesi' - 2004-07-17


Amerika Temsilciler Meclisi, 2005 mali yılı dış yardım tasarısında, Ermeni lobisinin girişimiyle, son anda Türkiye aleyhinde bir değişiklik yaptı. Meclis Başkanı Dennis Hastert, değişikliğe şiddetle karşı çıktı.

Californiya Demokrat Milletvekili Adam Schiff’in girişimiyle yapılan değişiklik, Türkiye’nin, Amerika’dan alacağı dış yardımı, Ermeni soykırımı iddiaları aleyhinde lobi faaliyeti yürütmek için kullanmasını yasaklamayı öngörüyor.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Denis Hastert ise Ermeni lobisinin girişimine şiddetle karşı olduğunu açıkladı. Hastert, tasarının Senato’dan geçen şekliyle aradaki farkların giderilmesi için yapılacak karma komisyon toplantılarında bu değişkliğin metinden çıkarılması için çalışacağını bildirdi. Hastert, konu hakkında temasa geçtiği Bush yönetiminin de bu değişikliğe kesinlikle karşı olduğunu belirtti.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Meclis Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Tom Delay’la birlikte yaptığı açıklamada, “Türkiye ile ilişkilerimiz, böylesine kötü hazırlanmış ve anlamsız bir değişiklik maddesi nedeniyle zarar görmesine izin verilemeyecek kadar önemlidir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher da olağan basın brifingi sırasında Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği değişiklik maddesinin, yardım yasa tasarısının Senato'dan geçen şeklinde yeralmadığını hatırlattı ve yönetimin, Meclis'te eklenen değişiklik maddesine karşı çıktığını bildirdi.

Türkiye uzun süredir Amerika’dan ekonomik yardım almıyor. Ancak Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi, bu değişikliğin, soykırım iddialarını reddeden Türkiye’ye ciddi bir darbe olacağını iddia etti.

Kongre'de görüşülmekte olan tasarıda Türkiye'ye önümüzdeki mali yıl içinde 38 milyon Dolarlık askeri yardım öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG