Erişilebilirlik

Çöpçatan Şirketlerine Karşı Yasa Tasarısı - 2004-07-17


Amerikan Kongresi’ne, yabancı ülkelerden getirilen kadınların uluslararası çöpçatanlık şirketleri tarafından istismar edilmesini önlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısı sunuldu.

Kongre'de geçtiğimiz günlerde, uluslararası çöpçatanlık firmaları aracılığıyla Amerikalı erkeklerle tanışan ve onlarla evlenmek üzere Amerika’ya getirilen yabancı kadınların sorunları konusunda özel bir de toplantı düzenlendi. Toplantıda, bu kadınların büyük bölümü evlenip mutlu olma şansını yakalarken, yine önemli bir bölümünün şiddete maruz kaldığı ve fuhuşa zorlandığı belirtildi.

Farklı ülkelerdeki kadın ve erkekleri evlendirmek amacıyla ücret karşılığı çöpçatanlık yapan şirketlerin müşteri sayısı son yıllarda arttı.

Amerika Göçmenlik Dairesi’nin, 1999 yılında yaptığı bir araştırma, 200’den fazla şirketin, her yıl, 4 ila 6 bin Amerikalı erkekle yabancı kadını posta yoluyla evlendirdiğini ortaya koydu.

Uzmanlar günümüzde şirket sayısının 500’e çıktığını belirtiyor ve son 5 yıl içinde 20 ila 30 bin kadının çöpçatan şirketler aracılığıyla Amerika’ya geldiğini tahmin ediyor.

Bu tür şirketler aracılığıyla Amerika’ya gelen kadınların durumunu araştıran Washington eyaleti Senatörü Maria Cantwell’in bulduğu sonuçlar iç açıcı değil.

Bu kadınlardan bazıları Amerika’da mutluluğu yakalarken, bazıları da bu kadar şanslı olamıyor. Cantwell bu konuda şöyle konuşuyor:

"Uluslararası çöpçatanlar aracılığıyla evlenen çiftler arasındaki şiddet olaylarında artış görülüyor. Amerika’daki göçmen kuruluşları ve kadın hakları örgütleri, aracılar vasıtasıyla evlendikleri kocalarından gördükleri şiddet nedeniyle boşanmak isteyen kadınların sayısının arttığını bildiriyor. Bazı durumlarda ilişki, dayak ve ölümle sonuçlanabiliyor."

Senatör Cantwell, bu bulguları, Senato Dış İlişkiler Komisyonuna bağlı bir alt komisyonda düzenlenen özel toplantıda dile getirdi. Alt komisyon başkanı Kansas Senatörü Sam Brownback, duydukları karşısında şok olduğunu söyledi. Brownback bu durumun, küreselleşmenin yolaçtığı kötü sonuçlardan biri olduğunu belirtti.

Senatör Cantwell, kadınların, çöpçatanlar aracılığıyla buldukları eşlerini yeterince tanıyamadığını ve şiddete eğilimleri olup olmadıklarını tahmin edemediğini vurguluyor. Şiddete maruz kalan kadınlar, Amerika’da oturma ve çalışma iznine de sahip olsalar, hatta vatandaş bile olsalar, aile içi şiddet konusunda Amerika’da kendilerini koruyan yasalar bulunduğunu tam olarak bilmiyorlar.

Posta yoluyla uluslararası çöpçatanlık nasıl yürütülüyor? Dışişleri Bakanlığı’na bağlı İnsan kaçakçılığı Dairesi Başkanı John Miller çöpçatan şirketlerin ya doğrudan ya da aile üyeleri, posta, gazete ya da internet aracılığıyla kadınlarla iletişim kurduğunu belirtiyor. Miller genellikle kadınlara ödeme yapıldığını da söylüyor.

John Miller yoksul ülkelerden gelen bu kadınların çoğunun evlenerek daha iyi bir yaşam umudu içinde olduklarını belirtiyor ve şöyle diyor:

"Asya’nın kırsal bölgelerinde ve Güney Amerika’nın gecekondu semtlerinde görüldüğü gibi, kadınlar, kendilerine daha iyi bir yaşam sağlayabilecek bir erkekle evlenmek amacıyla, evlerini terk edip başka ülkelere kaçmak için kandırılıyor."

Ancak Miller, ister Amerika’ya isterse başka bir ülkeye gitsin, bu kadınların çoğu kez şiddete maruz kaldığını söylüyor.

Miller, örnek olarak Vietnam’dan kaçırılarak Tayvan’a sokulan çok sayıdaki kadının burada kendileriyle evlenen Tayvanlı erkekler tarafından genelevlere satıldığını gösteren raporlara dikkat çekiyor.

Rhode Island Üniversitesi Kadın Araştırmaları Profesörü Donna Hughes, bu tür raporların bulunmasına şaşırmadığını söylüyor:

"Bazı çöpçatanlık şirketlerinin internet sitelerinde, pornografik ya da fuhuş içerikli diğer sitelere bakmak için butonlar bulunuyor. Dolayısıyla, bu tür şirketlerin kadın ticareti ve sömürüsüne katkıda bulundukları görülüyor."

Uluslararası çöpçatanlık şirketlerı aracılığıyla evlenerek eşleri tarafından şiddete maruz kalan kadınların sayısı hakkında elde kesin bir bilgi yok... Bunun nedenlerinden biri de şiddete maruz kalan birçok kadının, durumlarını yetkililere bildirmekten korkması...

Senatör Cantwell, sunduğu bir yasa tasarısıyla bu soruna kısmen de olsa çare bulmayı umuyor. Tasarı, evlenmek üzere Amerika’ya gelen bir yabancı kadının, müstakbel eşinin geçmişte herhangibir suç işleyip işlemediği konusunda, yasal yoldan bilgi toplayabilmesini öngörüyor. Tasarı ayrıca, kendilerini şiddet içeren bir evlilik içinde buldukları taktirde, yasal hakları konusunda kadınları bilgilendirmeyi amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG