Erişilebilirlik

'Barış Çabaları Yetersiz' - 2004-07-14


Birleşmiş Milletler’in Ortadoğu özel temsilcisi Terje Roed Larsen, Filistin topraklarında kamu düzenini kurmak için yeterli çabayı göstermediği gerekçesiyle, Filistin Lideri Yasser Arafat ve Filistin yönetimini eleştirdi.

Larsen İsrail’i de, Yahudi yerleşim merkezlerini kaldırmayı reddettiği için eleştirdi. Birleşmiş Milletler yetkilisi tarafların, “Yol Haritası” adlı barış planına uymaları için yapılan uluslar arası çağrılara kulak tıkadıklarını da söyledi.

Birleşmiş Milletler’in Ortadoğu özel temsilcisi Terje Roed Larsen, Filistin sınırları içinde güvenlik durumunun giderek kötüleştiğini belirtti ve ilerde barışı kurma olasılığının her zamankinden daha zorlaştığını belirtti.

“Filistin Yönetimi, temel sorumluluğu olan şiddetin önüne geçmek, terörle mücadele etmek ve yönetim yapısında reformlar yapma konusunda defalarca verdiği sözlere sadık kalmamıştır.”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bu ayki raporunu sunan Larsen, Yasser, Arafat’ın, Arap ve Batılı ülkelerden gelen, yönetimi yeniden yapılandırma çağrılarına kulak asmadığını vurguladı. Larsen Arafat’a karşı uluslar arası hoşnutsuzluğun giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

“Barış için çaba gösteren birçok kişi Yasser Arafat’a, gerek özel görüşmelerinde gerekse açık konuşmalarında çağrıda bulundu ve Arafat’tan, azalan saygınlığını arttıracak adımlar atmasını istedi.”

Filistin Yönetimini Birleşmiş Milletlerde gözlemci statüsüyle temsil eden Nasır el Kidwa, yönetimin çökeceğine ilişkin iddiaları reddetti ve Larsen’in Filistinlilerin yüz yüze olduğu güçlükleri layıkıyla dile getirmediğini vurguladı.

“İşgal altındayız ve bizi işgal eden güç, halkımıza ve yönetimimize karşı her gün yasadışı işlere girişiyor, savaş suçu işliyor. Bu durum, sayın Larsen’in anlattıklarında dile getirilmiyor. Larsen’in, Sharon’un amigoluğunu yapması garip oluyor.”

Aslında Larsen, İsrail hükümetine karşı da sert eleştirilerde bulundu. İsrail tarafının 2001 Mart’ından bu yana inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerini kaldırmadığını ve yeni yerleşim merkezlerinin kurulmasının önüne geçmek için de taahhütte bulunmadığını kaydetti. Birleşmiş Milletler Ortadoğu özel temsilcisi, taraflardan sorumluluklarını üstlenerek, “Yol Haritası” planında öngörülen adımları atmalarını da istedi.

Uluslar arası Adalet Divanı’nın İsrail’den Batı Şeria’ya inşa ettiği güvenlik duvarını kaldırmasını isteyen son karar, Larsen’in raporunda yer almadı.

Mahkemenin kararının, İsrail hükümeti üzerinde herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Amerika’nın yeni Birleşmiş Milletler Temsilcisi John Danforth, mahkemenin aldığı kararı eleştirdi.

“Mahkemenin kararı taraflı... Mahkeme İsrail’e yönelik tehdidi ve bu ülkenin kendini savunma hakkını görmüyor. Dolayısıyla bu, kabul edilemez bir karar... Ve bu karar, hiçbir iddia için temel teşkil edemez.”

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Cuma günü, konuyu görüşmek üzere olağanüstü toplanacak. Toplantıda, Uluslar arası Adalet Divanı’nın aldığı karar ele alınacak.

XS
SM
MD
LG