Erişilebilirlik

BM: 'Doğal Felaketler Arttı' - 2004-07-14


Birleşmiş Milletler, İran ve Cezayir’deki son depremler gibi büyük doğa felaketlerinin, geçmişe oranla daha sık yaşandığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin İnsani İşlerden Sorumlu Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, her yıl savaş ve çatışmalara kıyasla 10 kat daha fazla insanın doğal felaketlerden etkilendiğini belirtti.

Egeland, son yıllarda meydana gelen doğa felaketlerinin sayısının arttığını vurguladı. Birleşmiş Milletler'in hazırladığı rapora göre, iklim değişiklikleri ve nüfus hareketleri bu felaketlerde önemli rol oynuyor.

Egeland, özellikle sel ve deprem gibi felaketlere karşı pek az önlem alınabildiği için, can kaybının en kanlı savaşlardan bile fazla olduğuna dikkat çekti. Egeland, bu bulguyu Cezair ve İran’ın Bam kentindeki depremden rakamlar vererek destekledi ve şöyle dedi:

“İran’ın Bam kentinde ve Cezayir’de saniyeler içerisinde 30 bin kişi can verdi. Bu rakam, son on yılda savaşlarda ölenlerin toplamından daha fazla.”

Egeland’ın raporuna göre, geçen yıl 700 doğa felaketi yaşandı ve 70 bin kişi bu felaketlerde hayatını kaybetti. 600 milyon kişinin yaşamını etkileyen bu felaketlerin yol açtığı maddi zarar ise 65 milyar Dolar tutarında...

Doğal felaketlerden en çok yoksullar etkileniyor. Düşük gelirli insanlar genellikle doğal felaketlerin sık ortaya çıktığı bölgelerde yaşıyor. Birleşmiş Milletler yetkilisi, uluslararası toplumun sorunu ya görmezden geldiğini, ya da iş işten geçtikten sonra müdahale ettiğini belirtirken şöyle dedi:

“Doğal felaketlerin önlenmesi için dünya ülkelerinin daha fazla yatırım yapmasını umut ediyoruz. Bu konuda bir bilinçlenme var ancak, ne yazık ki felaketlerden sonra para toplamak daha kolay. Önleyici programlar için para bulmak hala oldukça güç.”

Birleşmiş Millletler'in “Riskle Yaşam” başlıklı yeni raporu, doğal felaketlerden korunmak için çeşitli öneriler de içeriyor. Güvenli yapıların inşası ve erken uyarı sistemleri bunlar arasında yer alıyor.

Felaketlerin etkilerini azaltma konusunda uluslararası bir konferans gelecek yılın başında Japonya’da toplanacak.

XS
SM
MD
LG