Erişilebilirlik

AIDS Konferansında ABD'ye Tepki - 2004-07-14


Tayland'daki Uluslararası AIDS konferansında, hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların pahalı olması protesto edildi.

Birçok delege, Amerika ile diğer bazı ülkeleri, hastalığın yayılmasını önleme ve hastaların tedavisi konusunda yeterli desteği vermemekle suçladı.

Daha önce Fransa, Bush yönetiminin, gelişmekte olan ülkelerin ucuz AIDS ilacı üretme girişimlerini engellediğini iddia etmişti.

İddiaya göre, Washington'un, ikili ticaret anlaşmalarına ilaç şirketlerinin telif ve patent haklarını koruyucu hükümler koyması, ucuz AIDS ilacı üretimini önlüyor.

Washington Fransa'nın eleştirisini reddetti, Amerika'nın AIDS'le mücadeleye diğer ülkelerin tümünden dana fazla kaynak ayırdığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Amerika'nın AIDS hastalığına karşı beş yıl için 15 milyar Dolar ayırdığını hatırlattı, bunun çok büyük bir rakam olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletlere göre, Dünyada toplam 6 milyon AIDS hastası var ancak çok pahalı olması nedeniyle, bu hastalardan sadece 420 binine ilaç verilebiliyor.

XS
SM
MD
LG